Forrás: HVG

A Szigetig még van egy kis idő. Jegy azonban már alig. A hvg.hu heti programajánlója most alternatívákat kínál, az off-Sziget rendezvényekre koncentrál. Hova menjünk szerdától-szerdáig?

Film

Korszerű pofonok

Ong Bak

Feltalálják a melegvizet: minden évtizedben felbukkan egy új, a harcművészetben járatos akcióhős. A hetvenes években Hongkong Bruce Lee-t adta a világnak, a kung-fu hőst, aki még mindig nagy hatást gyakorol a filmiparra. A nyolcvanas években tűnt fel Jackie Chan, aki némi humort vitt a műfajba, és lélegzetelállító kaszkadőrmutatványokkal kápráztatta el a nézőket. Az 1990-es években érkezett Amerikába Jet Li, aki új, akrobatikus mutatványokkal forradalmasította a harcművészeti filmeket. Most, az új évszázad első évtizedében egy kivételes szupersztár született, a thaiföldi származású Tony Jaa. Posztmodern bunyós.

Színes, feliratos thaiföldi-francia akciófilm, 2004, 108 perc

Rendező: Prachya Pinkaew

Harcművészek: Chatthapong Pantanaunkul, Erik Markus, Schuetz, David Ismalone, Nick Kara

Párhuzamos világ

Álomturné – magyar dokumentumfilm

Várható, hogy heves érzelmeket és talán vitákat is kivált majd ez a magyar dokumentumfilm. Értelmi sérült felnőttek személyiségét, kapcsolatait ábrázolja az Álomturné. A helyszín egy értelmi sérültekkel foglalkozó otthon, a főszereplő pedig Tomi, aki szülei halála miatt került oda. Egy nap úgy dönt, szervez egy zenekart, amivel meghódítják – mi egyebet is, mint – a showbusiness világát. A szereplőválogatásig minden reményteljesen alakul, ám első fellépésük érdektelenségbe fullad. Ekkor nem mindennapi ötletük támad: a Doki elviszi a társaságot egy álomturnéra. Valós élethelyzetek, valós drámák. Szituációk, amelyek nem mindig elkeserítőek, sőt, sokszor szórakoztatóak.

Uránia Nemzeti Filmszínház, augusztus 4.

Patina

Budafest Verdi-operákkal

Budapest belehúz: Európa egyik legpatinásabb operaházában, az Andrássy úti Ybl-palotában idén is felcsendülnek a Verdi-operák. Ünnepi operagálával indul a fesztivál, amelyen Rost Andrea, Rálik Szilvia, Wiedermann Bernadett, Kiss B.Attila, Anatolij Fokanov és Perencz Béla lép fel. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Kesselyák Gergely vezényli. A műsoron Verdi, Bizet, Rossini, Leoncavallo, Saint-Saens és Puccini operinak népszerű áriái szerepelnek. Előadják Verdi „Trubadúrját”, a Traviatát és Adam Giselle című balettjét is láthatja majd a közönség. Igazi ínyenc-program, amelyet a Sziget porfelhője sem nyomhat el!

Budapest, Andrássy úti Ybl-palota, augusztus 2. – 17.

Zongora minden menyiségben

Tiszadobi Zongorafesztivál

Ha azt hinnénk, minden csak a fővárosra koncentrálódik, hát tévedünk. A Tiszadobi Zongorafesztivál hangversenyein ezúttal is világhírű művészek lépnek fel, köztük lesz az angol Ian Fountain, a francia Scaramouche Duót alkotó Malvina Renault-Viéville és Filippo Antonelli, a finn Olli Mustonen, a litván nemzetiségű Muza Rubackyte, illetve Kocsis Zoltán, Hauser Adrienne, Mocsári Károly és Szokolay Balázs is – mondta Czuh János fesztiváltitkár. A hétnapos zenei rendezvényen hazai fellépők is lesznek szép számmal, Mocsári Károly koncertjével indul a zeneélvezet, fellép Fenyő László és Prunyi Ilona, illetve Szokolay Balázs, Fejérvári Zoltán, és ott lesz Kocsis Zoltán is.

Tiszadob, augusztus 4. – 10.

A szentek bevonulása

Jazz és spirituálé – Országos Gospel Fesztivál

A gospel zene, amely az 1920-as években az amerikai nagyvárosok feketék- lakta kerületeinek templomaiban jött létre, country-elemeket is tartalmazó vallásos dalforma. Az egész világon népszerűvé vált, Magyarországon is több együttes énekli, játssza. Tucatnyi hazai és külföldi együttes részvételével nyit Solymáron az V. Országos Gospel Fesztivál.

Az együttesek előadásaiban a dallamos rock, a latin zene, a blues, a jazz, a spirituálé és a kórusmuzsika is megjelenik, s helyenként magyar népzenei motívumok is gazdagítják az egyébként is színes palettát. A hazaiak mellett fellép majd az amerikai Swinging Bach Singers és az olasz Trust in Jesus Gospel Kórus, valamint a szintén amerikai, világhírű Big Daddy Wilson and Mississippi Grave Diggers is.

Solymár, augusztus 27.Színház, kiállítás

Színház

Szemben a szélmalommal

La Mancha lovagja

Örökzöld ez a musical, évadonként többször előveszik. Most nyáron az Óbudai Társaskör – Óbudai Nyár verziója kerül terítékre. Négyszáz éve született Cervantes halhatatlan hőse, a Búsképű lovag: 1605 januárjában jelent meg először a Don Quijote de la Mancha című regény.

A belőle készült musical immár negyven éve hatalmas siker, folyamatosan jelen van a világ és hazánk színpadain is.

Sok millióan láthatták a már-már klasszikusnak számító filmet is Peter O” Toole-lal és Sophia Lorennel.

Budapest, augusztus 4 – 7. 20:30

Pillanatatomok

Berger Gyula és Barátai Táncszínház

A mozgásszínházi közeg ezekben a napokban a Sziget színházi sátrában összpontosul, de azért azon kívül is lesz élet! Berger Gyula és barátai Osho egyik bölcsességével kommentálják produkciójukat: „Mindannyian ugyanannak az énekesnek a különböző dalai, ugyanannak a táncosnak a különböző mozdulatai vagyunk.” A Pillanatatomok előadói friss, újszerű koreográfiával örvendezik meg a Millenáris közönségét. Találkozásuk a magyar kortárs tánc expresszív és a színpadon kíméletlenül őszinte darabja.

Budapest, Millenáris Park, augusztus 10. 19:00

Kis éji filmzene

Tér-Film-Zene

Vetítés a Parlamentnél; ezúttal tehát nem bent, hanem odakint vetítenek. Második alkalommal rendezik meg a Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált a város szívében a Kossuth téren. A Parlament előtti rendezvények ingyenesen látogathatók minden este, má-más műsorral, mint például a Jó estét nyár, jó estét szerelem, Karenina Anna, Mozart – Don Giovanni vagy Beethoven Fidelioja. Filmek, tévéjátékok, zenék. Mindenkinek.

Budapest, Kossuth tér, augusztus 7-éig

Salzburgban jár?

Phaidra

Krétakör Színház

A Krétakör, mielőtt idehaza is játszaná új előadását, Salzburgban tartja a premiert. A Phaidra augusztus 9-én, a Salzburgi Ünnepi Játékokon lesz először látható német, osztrák és magyar partnerek koprodukciójában. Tasnádi István darabját Schilling Árpád állítja színpadra, a címszerepet Udvaros Dorottya játssza, az előadás zenéjét Márkos Albert szerezte. Az előadás a magányról szól; Színházi kísérlet, amely politika és magánélet, színház és valóság, opera és próza klasszikus és modern határait feszegeti. A produkció augusztus végén a zürichi Theaterspektakeln Fesztivál programján is szerepel. A magyarországi bemutató szeptember 15-én lesz a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Salzburg, augusztus 9.

Hadd szóljon!

Hang-ember-hang-retro

Menekülés a hangerőtől: Pap János, a Zeneakadémia akusztikus professzora retrospektív előadássorozatának negyedik állomásaként az emberi kommunikáció gyökereivel foglalkozik, az állati hangokról tart részletes beszámolót. Ami mozog, hangot ad; ami-aki kommunikál, hangok segítségével információt közölhet és manipulálhat. Például másként ciripel bátor tücsök, mint a gyáva. Egyes állatfajok akár 20-30-féle hangkifejezéssel is élnek. Lehetetlen nem felfedezni az emberi kommunikáció és zene gyökereit. Ehhez pedig a legnemesebb tér egy templomkert.

Kapolcs – Templom, augusztus 4. 18:00

Nyári Moliére

Scapin furfangjai

Moliére a maga igazságát nem esztétikai eszmefuttatásokban fogalmazta meg, ez eszmék tisztázására a legalkalmasabb helynek a színházat tartotta. A felharsanó nevetés nála a józan ész megannyi diadala. Be tudta bizonyítani, hogy a nevetségesség természetes tartozéka a képmutatásnak, a fösvényeknek, úrhatnám polgároknak és a képzelt betegeknek. Moliere óta valamivel kockázatosabb lett hazugságban élni, mint annak előtte. A Figura Stúdió Színház előadása.

Kapolcs – Malomsziget, augusztus 5. 21:00

Kiállítás

Emlékező óriásplakátok

Roma Holokauszt

Óriásplakátok hirdetik a Roma Holokauszt 61. évfordulóját Budapest 20 forgalmas pontján. A plakátokon szereplő több mint 50 alkotás a Fővárosi Önkormányzat-Cigány Ház képzőművészeti gyűjteményéből való. Az önkormányzat neves roma festőművészek képein keresztül idézi azokat az érzéseket, amelyeket a cigányság 1944-ben átélt. Az óriásplakátokkal egyidőben, augusztus 2-án, kedden este 6-kor a Balázs János Galériában dokumentum-kiállítás nyílik Holokauszt-Cigány Vészkorszak címmel. A tárlat anyaga a hónap végéig látogatható a Roma Parlament épületében.

Budapest, augusztus 2. – szeptember 2.

A berendezés marad

Gótikától a biedermeierig

A Nagytétényi Kastélymúzeum talán kicsit „kiesik” a múzeumlátogatóknak, pedig elsőrangú helyszín! Az itt rendezett bútorművészeti kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be. A hosszú gyűjtési idő folyamán a maga nemében egyedülálló bútorkollekció született.

A tárlat az európai bútorművességnek megközelítően 1440-től 1850-ig terjedő szakaszát tárja a látogató elé. A kastély 27 termében 300 bútor és bútor-együttes látható.

Budapest, Nagytétényi Kastélymúzeum

Pszeudo-retro

Pauer Gyula életmű-kiállítás

A kiállítás a külföldön is ismert és elismert szobrászakadémikus több művészeti ágat felölelő, egyedi művészeti pályának reprezentatív bemutatására vállalkozik, vetítésekkel, non-stop színpadi és filmes programokkal. A 63 éves Pauer a magyar képzőművészet meghatározó, kivételes alakja. Szobrászként, performerként, díszlet-, jelmez- és látványtervezőként egyaránt nemzetközi szintű, kiemelkedő munkásság az övé, számos köztéri alkotása az emlékműszobrászat megújítását jelenti. Legismertebb szobrai között említhetjük például a „Szöuli torzó” (Olimpiai park, Szöul), a „Paksi sakkemlékmű”, „Cipők a dunaparton – Holocaust emlékmű” (Budapest).

Budapest, Műcsarnok, július 15 – augusztus 28.

Kiállítás, koncert

Babázzunk!

Középkori Kosztümös Babakiállítás és foltvarrás

Folt hátán folt: a patchwork a világ számos táján régóta ismert technika, apró textildarabokból, eredetileg maradékok összevarrásával létrehozott nagyobb tárgy, takaró, vagy szőnyeg. Az anyagok, a színek, a minták variációja számtalan, így egy-egy darabban rengeteg ötletesség, fantázia található. A kiállítás darabjai letisztult ízlést tükröznek, mely a modern ember otthonának nélkülözhetetlen kiegészítője lehet. A babák ruhái adják vissza a divat történetét, és kedves életképeken elevenedik meg a középkor hangulata.

Mezőkövesd, szeptember 30-ig

Koncert

Bach árnyak

Vázsonyi János – Shades of Bach

Vázsonyi szaxofonos, úgyhogy rendhagyó hangszereléssel hallhatjuk Johann Sebastian Bach műveit. Képzeljük el, hogy Bach egy esős őszi délután belép a kötheni Agnuskirche üresen kongó, visszhangos terébe. Megáll a néptelen templom közepén, lehunyja szemét, megmozgatja ujjait, előveszi szaxofonját, s játszani kezd. Improvizál, csak úgy, a maga kedvére, s ahogy a meg-megtorpanó, majd újra nekilendülő dallam fanyar, szomorkás éneke felszáll, úgy érezzük, valami felsőbbrendűvel beszélget.

Budapest, Millenáris Szabadtéri Színpad, augusztus 6. 20:00

Vigyázat, autentikus!

Ian Siegal & Ripoff Raskolnikov – blues

A Raindogs néven futó három külföldi előadó közül itthon az osztrák, de lassan már magyarnak tekinthető Ripoff Raskolnikov a legismertebb, visszatérő vendége a hazai kluboknak, fesztiváloknak – a Tilos az Á is vele nyílt annak idején. A londoni Ian Siegal a szigetország underground blues életének jól ismert alakja.

Budapest, Millenáris Fogadó-Földszint, augusztus 8. 20:00

A dixi örök és elpusztíthatatlan?

Dómdixie Gála

Scuster Loránd mondását parafrazeáljuk itt, de akárcsak az őszinte, kőkemény rock, a dixie is lassan múzeumi tárgy. Ettől még lehet persze izgalmas! A Dómdixie Gálán augusztus 6-án Szulák Andrea nemcsak az est háziasszonyaként, hanem jazz-énekesnőként is bemutatkozik: a szegedi Storyville Jazz Band koncertjén swinget énekel majd. A gálaest külföldi sztárvendége a lengyel Jazz Band Ball Orchestra lesz, de játszik a Ferenczi György Racka Band, a Hot Jazz Band és a Molnár Dixieland Band is. Ez utóbbi zenekar koncertjén fellép Allan Vache, az Egyesült Államok neves klarinétművésze is.

Szegedi Szabadtéri Játékok, augusztus 6.

Világzene a völgyben

Mitsoura, Balázs Elemér Group, Dresch Quartett

Ez a három produkció egy esten: igazi csemege. Juhász Mitsoura Mónika különböző tradíciókból – a lovári, collár, gulvári, romungro… – és zenei hagyományokból származó dalokat énekel. Gyűjteménye olyan emberektől származik, akik – állítása szerint még talán nála is nagyobb tehetséggel énekeltek. Míg Balázs Elemér zenekarának bátorsága elsősorban abban nyilvánul meg, hogy kerülik a felszínes, artisztikus hatáselemeket; ezáltal képesek a világ népi- és egyéb zenekultúrájának legkülönbözőbb vonásait is megidézni. Talán senkinek sem sikerült következetesebben ötvözni a magyar népzenei hagyományt a klasszikus amerikai dzsesszel, mint Dresch Dudás Mihálynak. Dresch a népzenei motívumok beemelésével egészen új mélységeket adott a bebopnak – és fordítva. A kortárs világzene gyakran felületes „árukapcsolásaival” ellentétben a Dresch Quartet zenéjében egyedülálló és egymástól elszakíthatatlan módon szövődnek egybe a pentatónia, Coltrane jellegzetes futamai, a ritmusszekció szvinges húzása, a meglepő dinamikai váltások, a free jazz szabadsága és a hangszeres virtuozitás.

Taliándörögd – Klastrom színpad, augusztus 4. 20:00

hvg.hu

Comments are closed.