Forrás: MA

Lemondásra szólítja fel Csík Tamás az Integráció Roma Szövetség elnöke Teleki Lászlót a romaügyekért felelős politikai államtitkárt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett nyílt levelében.

2005.08.03 19:23 RomNet

Csík a Roma Holokauszt meggyalázása, sárba tiprása, és az államtitkár úr ízléstelen, cinikus cselekedete, valamint az azt súlyosbító magyarázata miatt kéri a miniszterelnököt, hogy Teleki Lászlót államtitkári minőségéből váltsa le, illetve szólítsa fel, hogy mondjon le – áll a RomNetnek eljutatott levélben.

Mint ismerete felháborodását fejezte ki a Zala Megyei Önkormányzat tanácsnoka, amiatt, hogy a Nagykanizsán, múlt csütörtökön tartott Roma holokauszt megemlékezés ünnepén „a szegregáció és kirekesztés fogalma jelent meg egyes felszólalásokban, és mulatós koncertet adott egy neves nótaénekes” – mondta Vajda László a RomNetnek, kedden. A tanácsnok érthetetlennek tartotta azt is, hogy szokatlan módon, labdarúgó mérkőzéssel emlékeztek a 61 évvel ezelőtti tragédiára.

Csík Tamás nyílt levele a miniszterelnökhöz

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Jól emlékszem, hogy 2004. szeptember 29-én a Magyar Köztársaság Parlamentjében mint miniszterelnök-jelölt cigány nyelven köszöntötte az országot és a képviselőket. Képviselői közbekiabálások ellenére így folytatta: „Van, aki érti. Van, aki érti, ez mit jelent – ha mással nem, a szívével, Képviselő Úr; segítek Önnek. Egy Magyarország van: romák és magyarok közös országa, és én büszke vagyok erre, Képviselő Úr” – mondta.

Ez a megszólalás és ez a kiállás a közbekiabáló képviselőkkel szemben új reményt adott nekem és cigány testvéreimnek, hogy tisztességesen és becsületesen fog hozzá ahhoz a munkához, aminek eredményeként a cigányságot sújtó megkülönböztetés és elnyomás felszámolható.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A www.romnet.hu oldalon 2005. augusztus 2-án megjelent egy cikk, melynek címe: Holokauszt megemlékezés nótacsokorral. Ebben a Zala megyei önkormányzat kisebbségi tanácsnoka felháborodását fejezi ki Teleki László, országgyűlési képviselő (MSZP), az Esélyegyenlőségi Minisztérium romaügyi politikai államtitkárával szemben, aki egyben a Nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke is. Teleki László a Roma Holokauszt megemlékezést, a cigányság mély gyászát saját értelmezése és elgondolása szerint „új alapokra” helyezte, és a megemlékezést „falusi búcsúvá” tette. Teleki László minden nyilvános tevékenységével egyúttal az MSZP-t és a kormányt is reprezentálja!

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ha Teleki László az elmúlt három évben jól is végezte volna munkáját, akkor sem engedhető meg, hogy hivatalában maradjon. A Holokauszt meggyalázása, sárba tiprása, és az államtitkár úr ízléstelen, cinikus cselekedete, valamint az azt súlyosbító magyarázata miatt kérem most Öntől, hogy Teleki Lászlót államtitkári minőségéből váltsa le, vagy szólítsa fel a lemondásra. A cigányok sajnos nem válthatják le Teleki Lászlót, hiszen nem ők jelölték és nem ők választották. Jól emlékszem, hogy hasonló esetben Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselő a bocsánatkérés mellett lemondott, mennie kellett a Parlamentből – pártja határozott követelésére.

Tisztelt Miniszterelnök Úr, amennyiben valóban úgy gondolja, hogy egy Magyarország létezik, amiben magyarnak és cigánynak közösen kell boldogulnia egymás tiszteletben tartása mellett, akkor itt az ideje, hogy tegyen egy lépést a cigányság érdekében, védelmében. A tragédia, a szomorúság, az emlékezés soha nem lehet alkalom arra, hogy falusi labdarúgó mérkőzést rendezzünk, kultúrszínpadot állítsunk, és nótákat küldjünk házassági évfordulók címén, mert mindennek megvan a maga ideje és helye. Aztán pedig mindezt kormányzati roma program elemeként tüntessük fel a közvélemény előtt – mert Teleki László ezt tette. Ez a viselkedés és szemlélet a cigány kultúránkkal, hagyományainkkal összeegyeztethetetlen, és teljesen idegen.

A Holokauszt, több ezer cigány ember vére, halála nyomasztó súllyal nehezedik a magyar többségi társadalomra és a magyarországi cigányokra egyaránt.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Biztos, hogy nem kell Önnek körbeírni ennek lélektani hatását, szomorúságát és legfőképp politikai felelőtlenségét Teleki László politikai államtitkárral kapcsolatosan. Mélységesen megvetem és szánalmasnak tartom Teleki László utólagos nyilatkozatát, és politikai felfogását, mikor a Holokausztra úgy gondol, hogy „nem csak a múlttal, hanem a jelennel is és a jövővel is törődni szeretnénk”.

A kormány és Ön személyesen miniszterelnök úr, nem vállalhat azonosságot és felelősséget Teleki László romaügyi politikai államtitkár óriási felháborodást kiváltó cselekedeteivel és nyilatkozatával – mert ha ezt tenné, akkor szembefordulna az egész magyarországi cigánysággal.

Tisztelettel:

Csík Tamás

Integrációs Roma Szövetség

elnök

Budapest, 2005. augusztus 4.

Comments are closed.