Forrás: Híradó

A birkenaui haláltáborban 1941 és 1944 között összesen 20 ezer romával végeztek

Európa számos országából érkezett több száz roma részvételével megemlékezést tartottak kedden a dél-lengyelországi Auschwitz-Birkenauban, az egykori haláltáborban a roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

A túlélők, az áldozatok leszármazottai, Izabela Jaruga-Nowacka lengyel miniszterelnök-helyettes és a lengyelországi diplomáciai testületek képviselői főhajtással emlékeztek arra a közel háromezer romára, akiket egyetlen éjszaka leforgása alatt gyilkoltak meg 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan Auschwitzban. A tragikus esemény évfordulója lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja.

„Kivétel nélkül mindenkinek ki kell vennie a részét egy új, gyűlölettől, rasszizmustól, idegengyűlölettől és intoleranciától mentes világ megteremtéséből” – mondta beszédében Izabela Jaruga-Nowacka, miután fölolvasta Marek Belka lengyel kormányfőnek az egybegyűltekhez írt levelét.

A birkenaui haláltáborban 1941 és 1944 között összesen 20 ezer romával végeztek. A nácik hozzávetőleg félmillió romát öltek meg kelet-európai országokban. Sokakat sterilizáltak, s voltak, akiken orvosi kísérleteket végeztek. Becslések szerint jelenleg 6-10 millió roma él Európában.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.