Forrás: HVG

Jeruzsálemi lapjelentés szerint Izrael kérte az ukrán kormányt, hogy követelje vissza Irántól az előző kijevi kormányzat idején Teheránnak eladott több ezer kilométeres hatótávolságú tizenkét darab cirkálórakétát.

A Kh-55 (NATO-szabvány szerint AS-15 Kent) típusú, a robbanófej súlyától függően 2000-3000 kilométer közötti hatótávolságú rakéták ügye – amint az a Háárec című izraeli lap internetes oldalán megjelent cikkben olvasható – szóba került Anatolij Hricsenko ukrán védelmi miniszter múlt heti izraeli tárgyalásain.

Amint azt egy ukrán vizsgálat megállapította, a fegyvereladást egy külön e célra létrehozott, Cipruson bejegyzett fantomcégen keresztül intézték, s az iratokon az orosz védelmi minisztériumot tüntették föl vásárlóként.

Az értékesítés körüli visszásságokon túl önmagában a Kh-55-ösök létezése is aggályokat vet föl, hiszen e fegyvereket egy korábbi amerikai-szovjet megállapodás értelmében az összes többi közepes hatótávolságú rakétával együtt már meg kellett volna semmisíteni. Emiatt az Egyesült Államok is vizsgálódni kezdett. Utóbb kiderült, hogy e rakétatípusból nyolc darab Kínában kötött ki.

E fegyvereknek jelentős hatótávolságuk mellett megvan az az előnyük, hogy – ellentétben az Irán által birtokolt Siháb-3 föld-föld rakétákkal, amelyek kizárólag a közép-keleti síita állam felől, azaz északkeletről fenyegetik Izraelt – tetszőleges irányból kilőhetők, miután indítóállomásuk mozgatható.

MTI

Comments are closed.