Forrás: Világgazdaság

Külföld

A mérleg nyelve lehet a posztkommunisták és az SPD-renegátok pártja

Előretör a német baloldal

[2005-08-01]

Az SPD és a CDU vezetői is kizárták a hét végén a választások utáni nagykoalíció lehetőségét, az SPD a feltörekvő baloldali párttal sem lesz hajlandó kormánykoalíciót alkotni – mondta Gerhard Schröder kancellár és Franz Müntefehring pártelnök.

A koalíciókötési találgatásoknak épp a néhány hete a Baloldali Párt (Die Linkspartei) elnevezést magára öltő pártszövetség látványos előretörése adott tápot. A nyugati területeken az SPD-ből kiszakadt, Oskar Lafontaine volt elnök által vezetett „választási alternatíva a szociális igazságosságért”, míg a keletieken az NDK állampártjának utódaként szereplő Gregor Gysi vezette demokratikus szocialisták Baloldali Párttá egyesülve olyan sok szavazatot vonhatnak el a szeptember 18-ára kiírt parlamenti választásokon a két fő politikai erőtől, hogy azok végül vagy egymással kényszerülnek koalíciót kötni, vagy egyiküknek (az SPD-nek) a „szavazatrablót” kell segítségül hívnia – vélik elemzők. Arra is fölhívják a figyelmet, hogy a párt nemcsak balról, hanem a nacionalista jobboldalról is szépen gyűjti a szavazatokat.

A politikai közvélemény alakítói az új pártot populistának és demagógnak írják le. Joschka Fischer, a jelenlegi kormány zöldpárti külügyminisztere például az osztrák idegengyűlölő Jörg Haiderhez hasonlította a Der Spiegelben Lafontaine-t, mert az ex-SPD-vezér újabban a náci szótárból kikölcsönzött kifejezést (Fremdarbeiter) használta a korábban vendégmunkásnak nevezett külföldi munkavállalókra. Nyolc neves író a Die Weltben azért marasztalta el az új pártot, mert alantas ösztönökre építi politikáját.

A baloldaliak ráolvasásos gazdaságpolitikát ötvöznek Amerika-ellenes érzésekre apelláló külpolitikával – írja a Newsweek. Emelni akarják a „dolgozók” béreit és a gazdagok adóját, utóbbit 64 milliárd euróval; Iránnak szerintük lehetővé kell tenni, hogy atomfegyvere legyen, és megvédhesse magát Izraellel szemben. Az International Herald Tribune által idézett gazdasági elemzők szerint a „több bér, több adó” receptjének útja könnyen Ukrajnába vezet, a jövőt illető ottani optimizmus nélkül.

A politológusi közvélekedés szerint a Baloldali Párt tipikus protestpárt, s többek között azért nincs részletes programja, mert úgysem kap alkalmat a megvalósítására. Úgy látják, ugyanaz a jelenség – az establishment utálata – ölt ebben a pártban testet, mint az Európai Unió alkotmányáról megtartott népszavazások franciaországi és hollandiai nemjében.

Comments are closed.