Forrás: Index

MTI

Az egyiptomi kormányfő szerint nem találtak bizonyítékokat az al-Kaida és a sarm-es-sejki merényletek közötti kapcsolatra. Ahmed Majmud Mohamed Nazif egyiptomi kormányfő vasárnap a CNN amerikai hírtelevízióban közölte: egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy kapcsolat lenne az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a sarm-es-sejki merényletek között.

„Egyiptom több terrorcselekmény célpontja volt. Ezek a múltban semmilyen módon nem kötődtek az al-Kaidához. Újdonság lenne tehát, ha az al-Kaida Egyiptomban is fellépne” – hangsúlyozta a kormányfő.

Eddig nincs egyetlen bizonyíték sem arra, hogy az al-Kaida részt vett volna a Sínai-félszigeti üdülőhelyen július 23-án elkövetett, 67 halálos áldozatot követelő robbantássorozatban, vagy a 2004 októberében szintén a Sínai-félszigeti Tába egyik szállodájában történt robbantásban, közölte Nazif.

Nazif cáfolta azt az amerikai sajtóban megjelent értesülést, amely szerint az al-Kaida jelen lenne a Sínai-félszigeten. A The Washington Times című konzervatív lap az izraeli Háárec című újságra hivatkozva azt írta, hogy az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek „sikerült jelentős terrorszervezetet létrehoznia a Sínai-félszigeten, amely feltehetően Szaúd-Arábián át becsempészett fegyverekkel és robbanószerekkel rendelkezik”.

„Egy egyáltalán nem igaz. Nem látok olyan bizonyítékot, vagy tényeket, amelyek megerősíthetnék, hogy (ezek az feltételezések) igazak lennének” – szögezte le Ahmed Majmud Mohamed Nazif.

Comments are closed.