Forrás: MNO

A Vatikán nyilatkozatában visszautasította Izrael kritikáját, miszerint XVI. Benedek pápa elmulasztotta a palesztin szélsőségeseket elítélni, amikor a terrorizmus sújtotta országokról szólt. A Vatikán szerint ha a palesztin támadásokat elutasítják, akkor az izraeliek olykor erőszakos reagálása ellen is fel kell emelni szavukat.

A Vatikán nyilatkozata szerint azért nem követi mindig az Izrael elleni támadásokat nyilvános elutasítás, mert előfordult, hogy az ország ezekre szintén erőszakos cselekedetekkel válaszolt, ami nem felelt meg a nemzetközi jogrendszernek – jelenti a BBC. Az pedig nem lenne helyes, ha a palesztinok támadását elítélnék, az izraeliek válaszáról pedig nem szólnának. A tegnap este nyilvánosságra hozott dokumentum egyben azt is cáfolta, hogy II. János Pál sem emelte fel szavát a palesztinok szélsőséges cselekedetei ellen, mert „több alkalommal is” elítélte a palesztin támadásokat.

A nyilatkozat szerint a Szentszék nem szeretné, ha más hatóságok utasítanák őket arra, hogy milyen hangnemet használjanak, és hogy milyen véleményt formáljanak beszédeikben.

Izrael korábban azért vonta kérdőre a pápát, mert nem említette a az izraeli célpontok elleni palesztin merényleteket, amikor a terrorizmus sújtotta országokról szólt. XVI. Benedek vasárnap az északnyugat-olaszországi Alpokban töltött vakációján, több száz zarándok előtt mondott úrangyala-imádságában elítélte a „halált, a pusztítást és a szenvedést, ami többek között Egyiptomban, Irakban, Nagy-Britanniában bekövetkezett”. Kérte Istent, hogy állítsa meg a gyűlölettől és fanatizmustól vezérelt gyilkosok kezét, és a közelmúltbeli egyiptomi, nagy-britanniai, iraki és törökországi merényletekre utalt.

Az izraeli külügyminisztérium a vasárnapi beszédet követően behívatta a vatikáni nagykövetet (apostoli nunciust), és magyarázatot követelt, hogy miért nem szólt a július 12-i netanjai bombázásról, amely során öt izraelit megöltek. A külügyminisztérium szerint a történteket nem lehet másként értelmezni, mint a zsidók elleni terrorista támadások legitimációját. Később Szilvan Salom izraeli külügyminiszter – némiképp enyhítve a heves bírálatot – kijelentette, hogy a netanjai merénylet meg nem említése kétségkívül hiba volt, de semmiképpen sem szándékos mulasztás.

Meglepő, hogy készakarva ki akarták forgatni a szentatya szándékát, jóllehet közismert az egyház számtalan megnyilatkozása, amellyel a terrorizmus minden formáját elítéli – jelentette ki még a hét elején írásos nyilatkozatában Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő. Egyidejűleg emlékeztetett arra, hogy XVI. Benedek pápa szavai kifejezetten az utóbbi napok merényleteire vonatkoztak. Nyilatkozatában hangsúlyozza: a szentatya tiltakozása, amellyel fenntartások nélkül elítéli a terrorizmust, magától értetődően kiterjed Izraelre is.

Comments are closed.