Forrás: Híradó

Ha elkészül a pomázi és az etyeki új stúdió, még több híresség készíthet filmet Magyarországon

Egyidőben két nagy amerikai film egyes jeleneteinek forgatása kezdődik a napokban a Mafilm Szcenika Kft. fóti stúdióiban, illetve a fővárosban. Az előkészítő munkálatokon jelenleg 300 hazai szakember dolgozik.

A forgatás részleteiről a szerződésben foglaltak szerint nem adhatnak a sajtónak információkat – mondta Gárdonyi László. Információk szerint a világhírű rendező, Spielberg új alkotásának, az 1972-es müncheni olimpián az izraeli sportolók ellen végrehajtott támadásról szóló film részleteit készítik különböző budapesti és környékbeli helyszíneken.

Annyi bizonyos, hogy a múlt évben életbe lépett filmtörvény nyomán fokozódik a külföldi producerek érdeklődése a magyarországi forgatások iránt, a munkába bevont hazai partner ugyanis adókedvezményben részesül, így a költségek csökkenthetők. Ennek eredményeként az idén hozzávetőleg tíz különböző külföldi film egyes részleteit Magyarországon készítik, közülük hat alkotás munkáiban a Szcenika Kft. gárdája is részt vesz.

A többlet megrendelésnek köszönhetően a kft. tavalyi egymilliárd forintos árbevétele az idén előreláthatóan 10-15 százalékkal növekszik. A többletbevétel egy részét a szakember-utánpótlás kinevelésére kívánják fordítani.

A magyar filmkészítőknek, közöttük a berendezőknek, díszletépítőknek, technikusoknak jó a hírük a világban, és a következő években várhatóan több ilyen szakemberre lesz szükség. A most épülő pomázi és az előkészítés alatt álló új etyeki filmstúdiók, kiegészítve egymást a fóti Mafilmes bázissal, a jelenleginél is több forgatást vonzhatnak az országba. A többlet megrendelés pedig évente jónéhány milliárd forint bevételt hozhat.

hirado.hu

Comments are closed.