Forrás: MNO

Néhány vékonyka füzet: ennyi maradt meg az az Országos Széchenyi Könyvtár mintegy öt tonnányi dokumentumából, melyet elégettek vagy bezúztak. (Itt megtekinthetőek a „túlélő” dokumentumok.) A nemzeti gyűjtemény igazgatóját, aki elrendelte a megsemmisítést, írásbeli megrovásban részesítették.

Kinek volt útjában a nagykárolyi izraelita hitközség 1909. évi templom- és jótékonységi ügy-kezelési útmutatója? Miért foglalt túl sok helyet Budapest X. kerülete közjótékonysági egyesületének beszámolója 1912-ből? A mintegy öt tonnányi, értékes nyomtatvány megsemmisítését a mai napig számos rejtély lengi körül.

Amikor nyilvánosságra került a tetemes mennyiségű dokumentum megsemmisítésének híre, Monok kijelentette, hogy „fertőzött, használhatatlan” volt a mintegy nyolcvan doboznyi kiadvány. A NKÖM bizottsága viszont rámutatott, hogy a könyvtár felelős vezetője nem járt el kellő körültekintéssel, ezért Bozóki András kulturális miniszter írásbeli megrovásban részesítette a főigazgatót.

Az MNO birtokába jutott felvételeken néhány megmaradt dokumentum fotója látható. Összesen ez a néhány vékony lapocska élte túl a pusztítást. Az OSZK egyik munkatársa ezekkel akarta alátámasztani az iratok megőrzésének fontosságát, ám a főigazgató gyorsabb volt, szinte titokban szállíttatta el a gyűjteményt a zúzdába.

Comments are closed.