Forrás: MNO

A Kossuth Rádió a jobboldal és az „igazi magyarok” képviselőjének tekinti magát – írja Magdalena Marsovszky a Hagalil müncheni honlapon, melynek színvonalát jól jelzi, hogy az egyetlen megnevezett forrása Tamás Gáspár Miklós 1999-ben megjelent cikke.

Hagalil (hagalil.com)

A müncheni honlapon, melynek egyik legfontosabb témája az antiszemitizmus, Magdalena Marsovszky „A zsidókérdés Magyarországon” és „Az antiszemita szemantika a közszolgálati Kossuth rádióban” című írását közli. Az írásból nem derül ki, hogy a Münchenben élő, művészettörténészként és kulturális menedzserként bemutatott Marsovszky láthatóan 2002-ben, a választási kampány idején írt cikkét miért találták éppen most aktuálisnak. Hacsak nem így kívánnak búcsúzni a Kossuth rádió elnökétől. A szabadúszó újságírónő munkájának színvonalát jól jelzi, hogy Magyarországgal kapcsolatban az egyetlen megnevezett forrása Tamás Gáspár Miklós Sírrablók és halottgyalázók című 1999. 11.19-én megjelent cikke. A Magyar Hírlapban publikált TGM-vádak szerint „neonácikat raktak a közszolgálati média gondosan zsidótlanított kulcspozícióiba.”

A szerző felháborodottan jegyzi meg, hogy a nemzeti konzervatív jobboldal – ellentétben a közszolgálati adókat állítólag a piac nyomásának kitevő szociálliberális kormányokkal – a frontvonalba helyezett rádióelnökkel, következetes és átgondolt kultúr- és médiapolitikát követ. Ennek célja a „magyarság védelme.” Mivel Magyarországon rendkívül ritkák a nem kereskedelmi helyi rádiók, valamint az ország jelentős területein (a televízión kívül) csak a közszolgálati rádiót lehet fogni, a Kossuth rádió társadalompszichológiai befolyása a megosztott Magyarországon kiemelkedő. Hiszen csökkenő hallgatottsági adatok ellenére ez maradt a leghallgatottabb rádió Magyarországon.

Az adó kommunikációját az elmúlt 15 esztendőben – a szerző a problémákat már 1987 óta érzékelte – a kultúrnacionalizmus határozta meg, ami ismételten része a magyar kultúra népi és nemzeti szempontok alapján zajló etnocentrikus homogenizációs kísérleteinek. Ezt tükrözi a Kossuth rádió számos műsora, mely nagyban és egészében magát a „jobboldal” és az „igazi magyarok” képviselőjének tekinti – írja Magdalena Marsovszky.

Comments are closed.