Forrás: Híradó

A születéstől várható élettartam növekedésével a világ középkorú és idős lakosságának egészsége is folyamatosan javul, azonban eddig kevés adat állt rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy ez a változás hogyan hat e korcsoport szexuális életére

Egy, a világ 29 országának bevonásával lefolytatott kutatás eredményei szerint a férfiak több mint egynegyede, míg a nők 39 százaléka találkozott már valamilyen szexuális problémával élete során.

A nemzetközi kutatás során megkérdezett, több mint huszonhétezer férfi és nő szerint a kielégítő szexuális élet alapvető szerepet játszik egy párkapcsolat fenntartásában. A világ huszonkilenc országában lefolytatott vizsgálat arra kereste a választ, hogy a 40 és 80 év közöttiek életében és párkapcsolataiban mekkora szerepet játszik a szexuális élet teljessége, valamint hogy milyen gyakran fordulnak elő ebben a korcsoportban szexuális zavarok.

A megkérdezett férfiak és nők egyöntetű véleménye szerint a kielégítő szexuális élet elengedhetetlen egy hosszútávú párkapcsolatban, és alig egyötödük (férfiak 18%, nők 23%) gondolta úgy, hogy az idősebbek már nem vágynak a szexre. A kutatásban résztvevő kétharmada pozitívan ítélte meg a gyógyszeres terápiák alkalmazását, ha az visszaállítja a természetes szexuális élményt.

A vizsgálati adatokból egyértelműen kitűnik, hogy, bár a potenciazavar előfordulási aránya világszerte magas, és az életkor előrehaladtával tovább nő, az idősebbek számára is kiemelten fontos a szexuális aktivitás megőrzése, egyrészt az önbecsülés, másrészt a párkapcsolat fenntartásának szempontjából. Azonban fontos megjegyezni, hogy manapság már a merevedési zavar megléte sem jelent egyet a meghitt és intim pillanatok végleges és visszavonhatatlan elvesztésével. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már olyan hosszú hatástartamú megoldás is elérhető, amely nem szorítja időkorlátok közé a párok szexuális életét. A hosszúhatású megoldással bármikor sor kerülhet az együttlétre, és a 36 órás időtartam miatt a párok nyugodtan elfeledkezhetnek a kezelésről, és nem kell attól sem tartaniuk, hogy kifutnak az időből

A potenciazavar azonban a párkapcsolat mellett az érintett férfiak egészségére is gyakran komoly veszélyt jelenthet. Nem szabad megfeledkezni azokról a háttérben meghúzódó betegségekről, melyek esetenként a potenciazavarnál jóval súlyosabb következményekkel járhatnak. Szakértők szerint a merevedési zavarban szenvedők száma 2025-re megkétszereződik, amit például a cukorbetegség rohamos elterjedése is előre jelez. Izraeli kutatók épen ezért azt vizsgálták, hogy a potenciazavar milyen kapcsolatban áll a cukorbetegséggel

A kutatás elsődleges célja az volt, hogy – a vizsgálat résztvevőinek demográfiai, szociális és életmódbeli jellemzői alapján – egy olyan ismérvrendszert állítsanak össze, ami a jövőben elősegíti azon cukorbetegek korai azonosítását, akiknél nagy valószínűséggel kialakul a potenciazavar, így könnyítve meg a betegség megelőzését és korai kezelését. Az 1040 kitöltött kérdőív alapján elmondható: a vizsgálatban résztvevők döntő többsége 2-es típusú cukorbetegségben szenved, és átlagosan nyolc éve áll fenn betegségük. A megkérdezettek 30 százaléka szenvedett súlyos merevedési zavarban, azonban ennél is figyelemreméltóbb adat, hogy a kitöltők alig több mint 10 százaléka – 140 férfi – számolt be normális merevedésről.

A vizsgálatban szereplő cukorbetegek körében gyakran fordult elő potenciazavar. Ennek súlyossága az életkorral, a cukorbetegség fennállásának hosszával, az elégtelen vércukorszint kontrollal, a kisér-szövődményekkel, a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel, valamint a vízhajtó terápiával arányosan nő. A vizsgálat segítségével meghatározhatók azok a tényezők, amelyek hatnak a dibéteszes férfiak potenciazavarára, valamint látható a rendszeres testmozgás és a mérsékelt alkoholfogyasztás betegségre gyakorolt jótékony hatása is.

Ezen ismeretek tudatosítása és jövőbeli figyelembevétele segíthet az orvosoknak abban, hogy még időben felismerjék a betegséget, megelőző lépéseket tegyenek, vagy ha már kialakult a potenciazavar, akkor azt minél hatékonyabban kezelhessék. Ma Magyarországon közel 600 ezer felismert diabéteszesről tudunk, és közel ennyire tehető a fel nem ismert betegek száma, tehát – a fenti eredmények alapján – a jelenleg kezelteknél valószínűleg jóval több az érintett.

hirado.hu

Comments are closed.