Forrás: Világgazdaság

Kultúra

A zavarba ejtő Pauer-életmű

[2005-07-29]

Pauer Gyula alkotásai mellett sose lehetett csak úgy elmenni. Ő mindig adott töprengenivalót, s már a hatvanas években sorra alkotta azokat a műveit, amelyekkel létrehozta a pszeudót: a képek úgy látszottak, mintha domborúak lennének, vagy mintha horpadás lenne rajtuk. Pedig nem volt ott semmi ilyesmi. Csak Pauer Gyula „csapta be” a szemünket. Képei és különleges, sajátos humorú szobrai mellett kitűnő színházi díszleteket is készített. Épp ideje, hogy nagy önálló kiállítás mutassa be ezt a gazdag, jelentős életművet, amelyért Pauer Gyula az idén Kossuth-díjat is kapott. Úgy tetszik, a Műcsarnok átfogó tárlata – a múzeum összes termében Pauer-művek nézegethetők – a nyári kiállítási évad egyik kiemelkedő művészeti eseménye.

Számos köztéri alkotása megújította az emlékműszobrászatot – ennek legújabb példája a néhány hónapja felavatott holokauszt-emlékmű, a Cipők a Duna-parton, amely a folyóba lőtt áldozatok előtt tiszteleg a parton sorakozó, vasból formált cipőkkel. A jelentős szobrok mellett Pauer Gyula festőként, performerként, díszlet-, jelmez- és látványtervezőként is kiemelkedőt alkotott, a hazai színháztörténet korszakos előadásaihoz (például a kaposvári színház 70-es évekbeli több produkciójához) ő készített díszletet, jelmezt. Filmes látványtervezőként többször elnyerte a kritikusok díját, megteremtve jelentős magyar filmek vizuális világát.

A Műcsarnok kiállítása ezt az egyéni, gyakran zavarba ejtő pályát mutatja be átfogó módon, multimédiás eszközökkel kiegészítve, vetítésekkel, a tárlathoz kapcsolódó programokkal, meglepetéseket is szerezve a látogatóknak. (EE)

Pauer Gyula életmű-kiállítása a Műcsarnokban (Budapest XIV. ker., Hősök tere); nyitva augusztus 28-ig – hétfő kivételével – mindennap; a www.mucsarnok.hu internetes oldalon megtalálhatók a tárlathoz kapcsolódó vetítések és más programok is.

Comments are closed.