Forrás: Híradó

A Vatikán éles hangú diplomácia nyilatkozatban közölte Izraellel: a Szentszék nem tűri el, hogy bárki parancsolgasson neki

A csütörtök este nyilvánosságra hozott vatikánvárosi közlemény arra az izraeli magyarázatkövetelésre volt válasz, amelyben a zsidó állam sérelmezte, hogy XVI. Benedek pápa a hét végén az északnyugat-olaszországi Alpokban töltött vakációján, több száz zarándok előtt mondott úrangyala imádságában elítélte ugyan a „halált, a pusztítást és a szenvedést, ami többek között Egyiptomban, Irakban, Nagy-Britanniában” bekövetkezett, de nem tett említést a július 12-i netanjai merényletre, amely során az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet öngyilkos merénylője öt izraeli életét oltotta ki. Tel-Aviv azt is nehezményezi, hogy sem XVI. Benedek, sem elődje II. János Pál pápa eddig még nem ítélte el az Izraelben tevékenykedő szélsőséges palesztinokat. A vasárnapi úrangyala imádság miatt másnap az izraeli külügyminisztériumba kérették Vatikán izraeli nagykövetét, és magyarázatot kértek tőle arra, hogy a katolikus egyházfő miért nem tért ki a netanjai merényletre.

Az izraeli külügyi nyilatkozat fogalmazása szerint „az egekre kiált, hogy a pápa kihagyta (ezt a támadást). Az erkölcsi szégyenfolton túl, ezt nem lehet másként értelmezni, mint a zsidók elleni terrorista támadások legitimációját”. A dokumentum felszólította a pápát, hogy a zsidók elleni támadásokat ugyanúgy ítélje el, mint a nem zsidók ellenieket.

A Szentszék csütörtök este nyilvánosságra hozott szokatlanul rideg hangvételű válasznyilatkozatában leszögezte: semmilyen hatóságtól sem tűri el, hogy kioktassa őz, miről milyen véleményt formáljon. A dokumentum egyben azt is cáfolta, hogy az április 2-án elhunyt II. János Pál nem emelte volna fel szavát a palesztinok szélsőséges cselekedetei ellen, mert „több alkalommal is” elítélte a palesztin támadásokat.

mti

Comments are closed.