Forrás: Origo

A német szövetségi bíróság (legfelsőbb bíróság) felmentett csütörtökön három szélsőjobboldali vádlottat, akiket egy alsóbb fokú bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélt korábban náci jelszavak használatáért.

A három vádlott az 1993-ban megalapított szélsőjobboldali Karlsruhei Bajtársi Szövetség tagja. Azért kerültek bíróság elé, mert egy általuk létrehozott telefonos tájékoztató szolgálat „a Waffen-SS dicsősége és becsülete” szóképletet használja köszöntés gyanánt. (Az információs szolgálat a Karlsruhei Bajtársi Szövetség által rendezett felvonulások idejéről és helyéről tájékoztatja az érdeklődőket.)

A német törvények tiltják alkotmányellenes csoportok, köztük a náci szervezetek jelszavainak használatát. A német legfelsőbb bíróság döntése szerint azonban a magnóról lejátszott információs üzenetben elhangzó „köszöntés” nem azonos egyetlen náci szervezet jelszavával, jelmondatával sem, és nem is hasonlít egyetlen náci jelszóra, jelmondatra sem olyan mértékben, hogy össze lehetne téveszteni velük. Ezért a szövetségi bíróság hatályon kívül helyezte az alsóbb fokú bíróság ítéletét.

Az alsóbb fokon eljáró karlsruhei tartományi bíróság úgy ítélte meg 2004 októberében, hogy „a Waffen-SS dicsősége és becsülete” formula alkalmazása büntetendő, mert összetéveszthető mértékben hasonlít a náci Waffen-SS (a harcoló SS-alakulatok) „becsületem a hűségem”, illetve a Hitler-Jugend (náci ifjúsági szervezet) „vér és becsület” szóképletére.

Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke megdöbbenését fejezte ki a szövetségi bíróság ítélete miatt. A bírák döntése és az ítélet indoklása elfogadhatatlan – mondta. Hozzátette: ha joghézag miatt valóban nem büntethető az ilyesmi a jelenleg érvényes német jogszabályok értelmében, akkor sürgősen be kell tömni ezt a joghézagot. Wolfgang Thierse, a német parlament alsóházának (Bundestag) szociáldemokrata elnöke is megdöbbentőnek nevezte a bírói döntést. Kijelentette: a szövetségi bíróság döntése olyan benyomást kelthet, mintha zöld jelzést biztosítana a náci propagandának.

(MTI)

Comments are closed.