Forrás: Magyar Rádió

Az okokról egyelőre még semmit sem tudni, a tények azonban önmagukban is riasztóak, és így, az idegenforgalmi szezon kellős közepén Egyiptomnak nem jöttek jól, afelől semmi kétség.

Sarm-es-Sejkben, Egyiptom sínai-félszigeti üdülőhelyén szombatra virradó éjszaka robbantások történtek, s már 62-re emelkedett az elhunytak száma – jelentette be az egészségügyi miniszter. A belügyi tárca vezetője a helyszínen adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az áldozatok többsége egyiptomi, a halottak közül nyolcan külföldiek. Nemzetiségüket nem közölte. A merényletekben legalább száztízen megsérültek.

A brit hírügynökség rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy több gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a népszerű, Vörös-tengeri üdülőhelyen, a Naama-öbölben, két szállodánál. A legsúlyosabb károk a Ghazala Gardens hotelben keletkeztek. A 176 szobás, négycsillagos szállodát a szerkezetek egyszerűen a levegőbe röpítették, szemtanúk szerint teljesen lerombolták azt. Egy másik bomba Sarm-es-Sejk piacán robbant, ahol rengeteg turista nézelődött. Az üdülőhely egyik orvosa arról számolt be, hogy sok a súlyos sérült és az életveszélyes sebesült. A kairói repülőtéren fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

Izraelben a külügyminisztérium rendkívüli ügyeletet nyitott, mivel becslések szerint, a figyelmeztetések ellenére körülbelül 10 ezer izraeli nyaral a közeli Sínai-félszigeten. A Magyar Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról vagy sebesültről. Ennek ellenére a tárca újraindította válságkezelő központját, amely a 458-3500 budapesti telefonszámon érhető el.

Egyiptomban a muszlim fundamentalista mozgalmak az elmúlt években már többször elkövettek turisták elleni akciókat. Legutóbb tavaly októberben robbantottak fel egy szállodát az egyiptomi-izraeli határnál.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.