Forrás: Magyar Rádió

Jeruzsálem megdöbbenéssel fogadta a szélsőséges egyiptomiak kijelentéseit, hogy szerintük Izrael áll az egyiptomi merényletek mögött.

Izraelben jól ismerik és mélyen elítélik a terrort. Több politikus is nyilatkozott a sarm-el-sejki robbantásokról. Megszólaltak, pedig szombaton nem szokás nyilvánosan szerepelni, nehogy esetleg a vallásos pártok megtámadják a nyilatkozót, hogy megsértette kötelező szombati pihenését. Az izraeli külügyminiszter telefonon felhívta egyiptomi kollégáját és elítélte a terrormerényletet. Mint mondta, a szélsőségesek mindenütt állandóan megpróbálják támadni a mérsékelteket. Közösen kell harcolnunk a terror ellen.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes is üzenetet küldött Hoszni Mubarak egyiptomi elnökhöz. Az egész világnak együtt kell küzdeni a terrorizmus ellen – mondta. Az egyiptomi emberekkel és Mubarak elnökkel vagyunk fájdalmukban, mivel elvesztettek rengeteg vétlen embert. A merényletben megsebesült egy arab nemzetiségű izraeli nő is, akit már átszállítottak egy izraeli kórházba.

Közben Jeruzsálemben megdöbbenéssel követik, hogy az al-Dzsazíra arab tévétársaságnak több egyiptomi, köztük elemzők és egy parlamenti képviselő is azt nyilatkozta, hogy szerintük Izrael áll a merényletek mögött. Az egyiptomi szélsőségesek vádjai szerint úgymond abnormálisan sok izraeli tartózkodik a Sína-félszigeten. Szerintük egy ilyen merénylet Izrael érdekeit szolgálja, mivel alátámasztja azt a hamis állítást, hogy azért is küzdeni kell a palesztin terror ellen, mert az továbbterjed az egész térségben.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.