Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli rendőrség legkevesebb 20 embert őrizetbe vett, miután a gázai kiürítést ellenző tömeg összetűzött a hatóság embereivel.

A Gázai övezet határától nem messze mintegy 15 ezer jobboldali aktivista gyűlt össze, ahonnan engedély nélkül szerveztek tiltakozó menetet a gázai zsidó telepekig. A tüntetők sátortáborát rendőrök százai vették körbe, és megpróbálták buszokkal elszállítani a jobboldali aktivistákat.

Az izraeli rendőrségnél elrendelték a legmagasabb riadókészültséget, miután a gázai kivonulás elleni tüntetők egyik vezetője kijelentette, hogy tovább folytatják gyalogmenetüket az övezet felé – hangzott el az izraeli rádióban. A biztonsági erők mindenkit mozgósítottak, behívták a szabadságon levőket, meghosszabbították a munkaidőt, mert jobboldali útelzárásoktól tartanak, és hogy a Gáza melletti tiltakozók áttörik a kordonokat, mert megpróbálnak bejutni a zárt katonai övezetté nyilvánított területre.

Több tízezer narancssárgába öltözött telepes éjszakázott sátort verve az egyik, Gázától nyolc kilométerre levő faluban. Hajnalban a rendőri egységek körülvették őket, és azóta is farkasszemet néz egymással a rendőrség és a zárlat alatt levő tüntetők. A rendőrség vezetői nem akarják engedélyezni a menet folytatását Gáza felé és szétoszlatnák a tüntetőket, de azok ragaszkodnak tiltakozásuk folytatásához.

Közben Izrael megszüntette Gáza három részre osztását és csökkent a Hamász lövedékeinek száma. A Hamász és a Palesztin Hatóság között tárgyalásokat folynak egyiptomi közvetítéssel. Az izraeli rádió értesülései szerint a Hamász beleegyezett a tűzszünet helyreállításába Izraellel és a harcok megszüntetésébe a Fatah-hal és a Palesztin Hatósággal.

Ennek ellenére korábban a Gázai övezetben hét palesztin megsebesült, amikor a palesztin biztonsági erők összecsaptak a Hamász radikális szervezet aktivistáival Dzsabalíja menekülttábornál. Az izraeli hadsereg Dzsenín közelében megölte az Iszlám Dzsihád két körözött vezetőjét egy rajtaütésben. Két másik harcost őrizetbe vettek.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.