Forrás: Magyar Rádió

Nem engedélyezett tiltakozó demonstrációra készülnek a Gázai-övezet zsidó településeinek kiürítése ellen.

Sok ezer tüntető készül délután a Gázai-övezet bejáratához, hogy talán az eddigi legnagyobb akcióval tiltakozzon a kitelepítés ellen – jelentette az izraeli rádió. A rendőrség nem engedélyezte a felvonulást, de azt ennek ellenére megtartják. A betiltás okaként azt jelölték meg, hogy a telepesek vezetői nem voltak hajlandók megadni a tüntetés várható helyét és időtartamát, nem vállaltak felelősséget a tiltakozók szétoszlatására a menet után, valamint, hogy nem nyomulnak Gázába a kerítéseket átszakítva.

A rendőrségért felelős Gidon Ezra belbiztonsági miniszter azt nyilatkozta, hogy nem fognak Gázába jutni, sőt még csak az oda vezető utakhoz sem. Mintegy 20 ezer rendőr és katona őrzi majd Guskatifot, a zárt katonai övezetté nyilvánított gázai zsidó településeket, miközben a telepesek százezer tüntetőre számítanak.

A Negeb sivatag egyik városából, Netivotból indul a gyalogmenet este hatkor, ahová 1200 bérelt busz viszi a telepeseket. Terveik szerint Gáza felé menetelnek majd és a tömegek szerdára eljutnak az övezethez. Közben a rendőrség az utak lezárásával megpróbálja megakadályozni, hogy az engedély nélküli tüntetők, akárcsak Netivatot is elhagyják. Mindkét fél attól tart, hogy erőszakos, esetleg véres jelenetek lesznek.

Reggel palesztin fegyveresek újabb rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Dél-Izrael felé, a támadásban senki nem sérült meg.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.