Forrás: Magyar Rádió

A feszült palesztin izraeli helyzet mellett a Gázai övezetben szolgáló izraeli katonáknak szembe kell nézniük saját nemzetbéli telepeseik támadásaival is.

Izraelben a Gázai övezet bejáratánál a telepesek és támogatóik összecsaptak a katonákkal és rendőrökkel, akik a térség kapuját őrizték. Több száz tiltakozó telepes gyülekezett az útelzáráshoz, majd szembeszálltak a katonákkal és a rendőrökkel, akik nem engedték be őket. Az összecsapások során eltörték az egyik tiszt lábát és egy másik katona is könnyebben megsebesült. A rendőrség letartóztatott 13 tiltakozót.

A telepesek arról számoltak be, hogy tucatnyi katona megtagadta a parancsot: a máshol lakó izraeliek kitiltását Gázából. A hadsereg is elismerte a történteket, bár ők kilenc vallásos szolgálatmegtagadóról szóltak.

Pénteken Izrael két főrabbija felszólította a katonákat, hogy ne engedelmeskedjenek az övezetet lezáró parancsnak. A hadsereg csapatösszevonásokat szervez a gázai bejárathoz, mivel a jobboldal vezetői hétfőre tiltakozó tömeges felvonulást hirdettek Gázába. Az egyik magas rangú katonatiszt igen dühösen rosszallását fejezte ki, hogy az izraeli katonáknak a tüntetőkkel kell foglalkozniuk ahelyett, hogy az ország védelmét biztosítanák.

Vasárnap egyébként az izraeli erők a Gázai övezetben lelőtték a Hamász radikális palesztin szervezet egyik parancsnokát. A harmincéves férfi Hán-Júniszban volt a Hamász fegyveres szárnyának helyi vezetője. A palesztinok közben újabb rakétákat lőttek ki az izraeli Szderót városára, de senki sem sebesült meg, a károk is jelentéktelenek. Izrael szárazföldi offenzívát helyezett kilátásba, ha nem szűnnek meg a rakétatámadások.

A palesztin elnök korábban a tűzszünet betartására szólította fel a palesztin fegyveres csoportokat. Mahmúd Abbász elítélte a Gázai övezetből izraeli célpontok ellen elkövetett rakéta- és aknatámadásokat. A februárban megkötött tűzszünetet kedden sértette meg egy öngyilkos merénylő, amikor pokolgépet robbantott Netanjában.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.