Forrás: Magyar Rádió

A palesztin elnök nyugalmat kér a szélsőséges szervezetektől, akik izraeli célpontokat támadnak. Egyiptom megpróbál közvetíteni a Fatah és a Hamász között a béke érdekében.

Szombaton újabb nyolc Kasszam rakéta landolt Sderotban, a Gázai övezet melletti belső izraeli városban – jelentette az izraeli tévéhíradó. A vezérkari főnök szerint a harcok kiújulása mögött a palesztinok belső vitája áll. A szélsőségesek a támadásokkal erejüket fitogtatják az uralmon lévő Fatah párt felé. A Hamász ugyanis minél nagyobb befolyásra törekszik az övezetben Izrael hamarosan esedékes gázai kivonulása után.

Mahmud Abbász elnök televíziós beszédben szólította fel a palesztin szervezeteket, hogy térjenek vissza a nyugalomhoz. Vasárnap egyiptomi delegáció érkezik Gázába, amely megpróbál majd közvetíteni a Fatah és a Hamász között, helyreállítani az öt hónapja megkötött tűzszünetet. Az izraeli rádió beszámolója szerint a Hamász a belügyminiszter menesztését követeli, mivel szerintük veszélyezteti a palesztin nép egységét. A belügyminiszter a tűzszünet védelmében utasítást adott ugyanis, hogy a Palesztin Hatóság biztonsági erői akár erőszakot is használhatnak, hogy megakadályozzák rakéták kilövését izraeli településekre.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.