Forrás: Magyar Rádió

Izrael kizárta annak a lehetőségét, hogy a palesztin rakétatámadások miatt későbbre halassza a Gázai övezet zsidó telepeinek tervezett kiürítését.

Saron kormányfő egyik, neve elhallgatását kérő közeli munkatársa elmondta: ha a támadások folytatódnak, Izrael erőteljesebb válaszcsapásokat adhat. Az izraeli vezérkari főnök üzletemberek előtt kijelentette: az augusztusra tervezett kivonulást nem palesztin támadások közepette fogják végrehajtani.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Gázába utazott, hogy megpróbálja csillapítani az indulatokat és rábeszélni a Hamaszt a tűzszünet betartására. A szélsőséges szervezetek Izraelt okolják a történtekért. Ugyanis akcióik szerintük az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjének halálát bosszulják meg, akit letartóztatásának megkísérlése közben csütörtök éjjel izraeli egységek megöltek.

A Palesztin Hatóság rendfenntartó csapatai reggel fegyveres harcba keveredtek Gázában a Hamasz szélsőségeseivel, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy rakétákkal zsidó településeket lőjenek. A palesztin-palesztin harcok során két járókelő meghalt, 25-en pedig megsebesültek, majd a Hamasz fegyveresei felgyújtottak egy palesztin rendőrőrsöt és több katonai járművet.

Az izraeli hadsereg felújította a célzott likvidálásokat. Megöltek négy Hamasz szélsőségest, hármat közülük Ciszjordániában, egyiküket pedig Gázában érte a felé küldött rakéta.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.