Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli hatóságok gőzerővel dolgoznak az elszakadási terven.

Már épül egy új kerítés belső izraeli területen, 300 méterre a régitől, amely elvileg majd megakadályozza a palesztinok illegális bejutását, valamint készülnek a telepeseket fogadó lakókocsi- és sátortáborok. Már áll az új katonai bázis a határon, ahonnan a biztonsági szervek vezetői augusztus közepétől levezénylik az akciót, és kész az ideiglenes térkép, amin megjelölték a nyár végétől lezárt utakat, amit csak a biztonságiak használhatnak.

Mint az illetékesek elmondták, a hadsereg kész rá, hogy 24 órán belül zárt katonai övezetnek nyilvánítsák a környéket, ami valószínűleg hamarosan meg is történik, hogy ezzel megakadályozzák a telepeseket segítő szélsőséges izraeliek bejutását. Az övezet melletti kibucokban már épülnek az új kerítések és óvóhelyek, és állami forrásokból újabb betonréteget tesznek az épületek tetejére ameddig csak a Kasszam rakéták elérnek, körülbelül 7 kilométer távolságban.

Ma még amolyan megyei igazgatóság, színházterem és idősek klubja, de hamarosan médiaközpontja lesz az övezet izraeli oldalán az egyik területi központ. Ott tartják majd a sajtótájékoztatókat az ide várt több ezer újságírónak, akiknek a számát még csak sejtik, de akkor sem lesznek meglepődve, ha 8 ezren érkeznek, ami azt jelenti, hogy minden kitelepülőre jut egy médiamunkás, beleértve a ma született csecsemőket is.

Megtudtuk még, hogy a tervek szerint kóser lesz a kitelepítés, vagyis szombaton leállnak a katonák és a rendőrök, sőt, már pénteken se nagyon lehet katonai akciókra számítani.

Viharos tüntetések Izraelben a gázai kivonulás miatt

A rendőrség a telepesek eddigi egyik legnagyobb, még jelenleg is tartó akcióját próbálja megakadályozni a késő délutáni csúcsforgalomban, de csak részben jár sikerrel. A narancssárga zászlókat és szalagokat lengető jobboldali telepesek az elszakadási terv ellen tiltakozva ismét leállították Izrael legfontosabb autópályáiknak és útkereszteződéseinek forgalmát Haifától Berseváig.

A már jól ismert koreográfia szerint tizenéves szélsőséges fiatalok égő gumiabroncsokat dobnak az utakra, majd az autók elé ülnek, fekszenek, hogy saját testükkel is elállják az utat. A rendőrség egy idő után megérkezik és elvonszolja a kamaszokat az utakról, majd őrizetbe veszik a hangadókat. Az utak elzárása akár emberéletekbe is kerülhet.

Az utolsó komolyabb ilyen akcióban egy hónappal ezelőtt mentőautók is az autópályán rekedtek, sőt még egy kisbaba is született egy veszteglő mentőben, ahogy a rádióban a mentőszolgálat képviselője elmesélte. Az utakon az elmúlt hetekben a különböző politikai jelszavakat harsogó matricaháborút felváltotta a szalagok színpompás versenye. A helyi autók jelentős része narancssárga vagy kék masnival feldíszítve jár. A gázai kivonulás ellenzői a narancssárga szalagokat lobogtatják, a kivonulás hívei pedig a kékeket.

Korábban olajat öntöttek és szögeket szórtak szét a Jeruzsálemet Tel Avivval összekötő autópályán a gázai kivonulás ellenzői. A tüntetők kilátásba helyezték, hogy országszerte útakadályokat építenek, sőt, a rendőrség szerint a víz- és áramszolgáltatás megszakítására készülnek.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.