Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli hatóságok gőzerővel dolgoznak az elszakadási terven.

Már épül egy új kerítés belső izraeli területen, 300 méterre a régitől, amely elvileg majd megakadályozza a palesztinok illegális bejutását, valamint készülnek a telepeseket fogadó lakókocsi- és sátortáborok. Már áll az új katonai bázis a határon, ahonnan a biztonsági szervek vezetői augusztus közepétől levezénylik az akciót, és kész az ideiglenes térkép, amin megjelölték a nyár végétől lezárt utakat, amit csak a biztonságiak használhatnak.

Mint az illetékesek elmondták, a hadsereg kész rá, hogy 24 órán belül zárt katonai övezetnek nyilvánítsák a környéket, ami valószínűleg hamarosan meg is történik, hogy ezzel megakadályozzák a telepeseket segítő szélsőséges izraeliek bejutását. Az övezet melletti kibucokban már épülnek az új kerítések és óvóhelyek, és állami forrásokból újabb betonréteget tesznek az épületek tetejére ameddig csak a Kasszam rakéták elérnek, körülbelül 7 kilométer távolságban.

Ma még amolyan megyei igazgatóság, színházterem és idősek klubja, de hamarosan médiaközpontja lesz az övezet izraeli oldalán az egyik területi központ. Ott tartják majd a sajtótájékoztatókat az ide várt több ezer újságírónak, akiknek a számát még csak sejtik, de akkor sem lesznek meglepődve, ha 8 ezren érkeznek, ami azt jelenti, hogy minden kitelepülőre jut egy médiamunkás, beleértve a ma született csecsemőket is.

Megtudtuk még, hogy a tervek szerint kóser lesz a kitelepítés, vagyis szombaton leállnak a katonák és a rendőrök, sőt, már pénteken se nagyon lehet katonai akciókra számítani.

Olajat öntöttek az autópályára a kivonulást ellenzők

Izraelben olajat öntöttek és szögeket szórtak szét a Jeruzsálemet Tel Avivval összekötő autópályán a gázai kivonulás ellenzői. A tüntetők kilátásba helyezték, hogy országszerte útakadályokat építenek, sőt, a rendőrség szerint a víz- és áramszolgáltatás megszakítására készülnek.

Éjszaka izraeli katonák agyonlőttek egy palesztint, aki társával együtt pokolgépet próbált bevinni egy zsidó telepre a Gázai övezetben.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.