Forrás: HVG

A rendőrség több verziót vizsgál a tekintetben, mi volt a Kozma utcai zsidó temetőben történt rongálások motivációja, s nem zárja ki azt sem, hogy rasszista cselekedet történt; erről egy szerda esti televíziós műsorban a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese beszélt.

„Több verziót állítottunk fel, a verziók között van ilyen is és olyan is, nem zárjuk ki egyiket sem, bár (…) nem találtunk olyan feliratot, olyan jelet, olyan ábrát, amely egyértelműen rasszista motivációra utalna, de ettől függetlenül, mi ezt nem zárjuk ki a nyomozás során” – mondta Tóth Gábor alezredes a Magyar Televízió Este című műsorában.

Az alezredes beszámolója szerint húsz fő végezte a helyszíni szemlét, amely szerdán este fél kilenckor fejeződött be. Ennek során több mint félszáz nyomot találtak, DNS-t, ujjlenyomatot és egyéb bizonyítékot. Hozzátette: ezeken kívül láb- és cipőnyomokat kerestek.

Folyik az adatgyűjtés

Mint mondta, összesen 132 sírt rongáltak meg. A rendőrség a temető nagysága, valamint a rongálás mértéke alapján feltételezi, hogy több személy, esetleg egy csoport dúlta fel a sírokat.

Tóth Gábor úgy tájékoztatott, nem találtak még szemtanúkat, de csütörtökön nagy erőkkel kezdik meg a helyszín és a környék „lejárását”. Adatokat fognak gyűjteni, a nappali és az esti órákban egyaránt, a tömegközlekedési eszközök vonalain, azt remélve, valaki megjelöl egy olyan csoportot, amely a bűncselekményt elkövethette.

„A bűncselekmény jogi minősítése rongálás és kegyeletsértés, de van egy másik vonzata, ez egy emberi méltóság elleni cselekmény” – mutatott rá, megjegyezve, hogy sírgyalázás történt.

A jogszabály szerint mindkét bűncselekmény esetében három évig terjedő szabadságvesztés fenyegetheti a tetteseket.

Izraelben is téma

Izraelben a budapesti sírrongálás az esti tévéhíradók egyik legfontosabb híre, ami az egyik kereskedelmi csatornán a legnépszerűbb tévé-híradóban egyenesen a műsort nyitotta és a temető-gyalázás még a gázai kivonulás legújabb fejleményeit is háttérbe szorította – írja a Magyar Rádió Online.

A rádió portálja szerint az ügyben megszólalt Izrael budapesti nagykövete és bemutatták a rombolás képeit a Kozma utcai zsidó temetőből. Tomy Lapid, az izraeli parlamenti ellenzék vezére is kommentálta az eseményeket és aggodalmát fejezte ki, mert nagyszülei is a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben nyugszanak.

A tévéhíradókon kívül az összes izraeli internetes hírportál is beszámolt a történtekről és a különböző rádiók hírei közt is igen előkelő helyet foglalt el szerdán Budapest.

MTI

Comments are closed.