Forrás: MNO

A német belügyminisztérium sorozatosan utasítja vissza az Egyesült Államokból háborús bűnök miatt kiutasított németek befogadását Németországba. Egy, magát megnevezni nem akaró tisztviselő szerint gyakran nem kapnak egyértelmű bizonyítékokat az elkövető személyével kapcsolatban, és félő az is, hogy a hazatért idős honfitársak neonáci vagy szélsőjobboldali pártokban és zsidóellenes szervezetekben kötnének ki.

A német belügyminisztérium sorozatosan utasítja vissza az Egyesült Államokból háborús bűnök miatt kiutasított németek befogadását Németországba. A berlini kormány arról értesítette Washingtont, hogy nem szándékozik újabb bírósági pereket indítani a németek által elkövetett II. világháborús cselekmények ügyében.

„Az idő múlásával egyre kevesebben vannak már életben az ilyen bűncselekményekkel vádolt emberek közül (…..) mostanában már csak a koncentrációs táborok volt őreit, különböző, alacsonyabb rangban vagy beosztásban dolgozott kollaborátorokat vagy a Harmadik Birodalom rendőrségében szolgált, nem kellően bizonyított múltú személyeket akarnak visszatoloncolni hozzánk” -nyilatkozta az amerikai riportereknek Jonathan Drimmer, a német igazságügyminisztérium speciális ügyeket vizsgáló hivatalának osztályvezető-helyettese.

A német belügyminisztérium magát megnevezni nem akaró tisztviselője szerint az esetek többségében az ismételt kérések ellenére sem kapnak egyértelmű és tiszta bizonyítékokat az elkövető személyével kapcsolatban, még akkor sem, ha már megfosztották őket az amerikai állampolgárságuktól. „Többször kértük az amerikai bevándorlási hivataltól, hogy adjanak át minden terhelő anyagot, mert megdönthetetlen bizonyítékok hiányában sem felelőségre vonni, sem elítélni nem lehet senkit.”

A belügyminisztérium nevében nyilatkozó tisztviselő szerint már csak azért sem tartják elfogadhatónak az újabb deportáltak befogadását, mert az újonnan hazatért idős honfitársak Németországban nagy társadalmi megbecsülést élveznének és „minden valószínűség szerint a neonáci vagy szélsőjobboldali pártokban és zsidóellenes szervezetekben kötnének ki.”

(Forrás: The Washington Times)

Comments are closed.