Forrás: Hírtv

A Pakson zajló III. Marx György emlékverseny negyedik fordulójában a címvédőként játszó svájci Viktor Korcsnoj újabb győzelmet aratott, és megőrizte félpontos előnyét. A torna doyenje világossal nyert a mezőny legmagasabb értékszámú nagymestere, az izraeli Emil Szutovszkij ellen, aki a 14. lépésben inkorrekt tisztáldozatot hozott.

Almási Zoltán sötéttel győzte le Ács Pétert, a paksi nagymester királyszárnyi akcióját remekül hiúsította meg. Berkes Ferenc két vereség után némi nehézség árán remizett az indiai Krishnan Sasikirannal. Az ötödik fordulóban Almási-Korcsnoj rangadó lesz.

A torna doyenje, a 74 éves Viktor Korcsnoj harmadik győzelmét aratta a 15-ös kategóriájú tornán. A mezőny legmagasabb értékszámú nagymestere, az izraeli Emil Szutovszkij mintha elfelejtette volna, hogy egy sakklegendával játszik, aki a világ egyik legjobban védekező játékosa volt, káprázatos eredménylistával dicsekedhet. Nem becsülte meg, hogy Korcsnoj a megnyitást világossal kissé ügyetlenül játszotta, és sötét királyszárnyi akciója gyorsan kibontakozott.

A támadás sikeres vezetéséhez figurákra, vonalnyitásra lett volna szükség, ehelyett Szutovszkij meggondolatlanul tisztet áldozott. A fenyegetéseket Korcsnoj hárította, tisztelőnyét megőrizte, a végjátékban anyagi előnyét biztos kézzel értékesítette. A mesterhármassal Korcsnoj megőrizte félpontos előnyét.

A vezérindiai védelem egyik érdekes változatában csatázott Ács Péter és Almási Zoltán. A Honvéd kitűnősége jóval több időt használt fel, a 16. lépés megtétele után már csak 35 perce maradt. A paksi színeket képviselő Ács Péter azonban nehezen talált jó tervet, erőltette volna a királyszárnyi támadást. Akcióját Zoltán remekül védte, ellentámadásba lendült, és fontos győzelmet ért el. A verseny ötödik fordulójában Almási az éllovas Korcsnojjal mérkőzik meg.

Nehezen boldogul a zárt állásokkal Berkes Ferenc. Az indiai Krishnan Sasikiran eredetien kezelte a nyitást, majd a centrumrobbantás után már Berkesnek kellett vigyáznia, hogy megálljon a lejtőn, két vereség után remizett.

A 4. forduló eredményei:

Ács Péter (2525) – Almási Zoltán (2628) 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 36)

Berkes Ferenc – Sasikiran (indiai, 2642) döntetlen (Angol megnyitás, 33)

Korcsnoj (svájci, 2619) – Szutovszkij (izraeli, 2665) 1 – 0 (Angol megnyitás, 68)

A verseny állása:

1. Viktor Korcsnoj 3,5 pont

2. Almási Zoltán 3

3. Emil Szutovszkij 2

4. Krishnan Sasikiran 1,5

5-6. Ács Péter és Berkes Ferenc 1

Az ötödik forduló párosítása:

Almási – Korcsnoj

Szutovszkij – Berkes

Sasikiran – Ács

Forrás: www.origo.hu

Comments are closed.