Forrás: MA

2005. június 11-én, élő adásban született meg A Nagy Könyv TOP 12-es listája, melyen a második fordulóban legtöbb szavazatot kapott 12 regényt találhatják meg az olvasást kedvelők.

2005.06.16 16:16 anagykonyv.hu

A Nagy Könyv csapata hálásan köszöni meg azt a közel kétmillió szavazatot, mely hozzájárult a TOP 12-es lista létrejöttéhez. Köszönetet mondunk a Programhoz csatlakozott könyvtárak, iskolák, könyvesboltok munkatársainak is, akik eddig mindkét fordulóban lelkesen segítették munkánkat.

A második fordulóban összesen 255.582 szavazótól 1.994.773 szavazat érkezett, ebből:

1.479.729 szavazólapon

470.870 Interneten

44.174 telefonon és sms-ben.

Az eddigi két fordulóban közel félmillió szavazó 2 millió 400 ezer szavazattal vett részt. A szavazatok száma mellett a Nagy Könyv sikerét, olvasás-ösztönző hatását az is mutatja, hogy a program indulása óta már 1924 olvasókör alakult az országban.

Százezer regisztrált felhasználó

A TOP 12-es lista megszületése mellett még egy jelentős esemény történt a héten – a www.anagykonyv.hu oldalon a regisztrált felhasználók száma túllépte a 100 ezret. A weboldalnak indulása óta mintegy 621.000 látogatója volt, melyeknek 80 %-a hazai felhasználó, de összesen 23 ország olvasói érdeklődnek a program iránt. A látogatók között megtalálhatóak a román, szlovák, német, horvát, osztrák, olasz, cseh, svéd, francia, angol, belga, svájci, finn, ukrán, holland, kanadai, észak-amerikai, izraeli, ausztráliai, portugál, dán, lengyel és orosz szolgáltatási területről bejelentkezők.

Növekvő olvasási kedv

A második forduló lezárását követően ideje számot vetnünk: a szavazatok jelentős száma mellett van-e érzékelhető hatása a programnak a könyvtárak, könyvesboltok forgalmában. A Fővárosi Szabó Ervin könyvtár teljes hálózatára vonatkozó információ szerint, a januári és májusi kölcsönzési adatok összevetésével a TOP100-ból 64 könyvet többször kölcsönöztek ki, mint korábban.

Ezek közül több könyvnek 200 – 400 százalékkal nőtt a kölcsönzési gyakorisága (pl. Bulgakov: A Mester és Margarita, Daniel Keyes: Virágot Algernonnak, Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak).

A Katona József Megyei Könyvtár (Kecskemét) jelzése szerint is jelentősen nőtt az érdeklődés az olvasás iránt, a Könyvtárak a Nagy Könyvért akció keretében egyetlen napon 123 új olvasó iratkozott be a könyvtárukba.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban (Eger) folyamatosan várólistán vannak a TOP100-as lista könyvei és a könyvtárközi kölcsönzések száma is nőtt a megyében e köteteknél.

A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár (Győr) visszajelzése szerint a TOP100-as lista kialakulása után olyan könyvek kerültek újra a figyelem középpontjába, amelyekről korábban megfeledkeztek az olvasók (pl. Thomas Mann: József és testvérei, Tolsztoj: Háború és béke.)

Az Alexandra, a Libri, a Líra és Lant könyvesboltokban is mérhetően nőtt az érdeklődés a lista könyvei iránt, bizonyos könyveknél a tavalyi átlageladásokhoz képest 40 – 50 százalékkal is emelkedett az utolsó két hónapban eladott könyvek száma (pl. Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Bulgakov: A Mester és Margarita).

Nagysikerű Nagy Könyv-játék Erdélyben

Több mint tizenegyezer szavazólap gyűlt össze Erdélyben a Nagy Könyv program második fordulója keretében. Az elmúlt hetekben Erdély tizenkét megyéjében zajlott a szavazás, a szervezők szerint az akció nyomán valóságos mozgalom indult az erdélyi magyar irodalom népszerűsítése érdekében, amelybe iskolák, könyvtárak és civil szervezetek is besegítettek.

Szepessy Előd, a Nagy Könyv erdélyi szervezője úgy értékelte, a játék az előzetes reményeket messze felülmúló sikernek örvendett Erdélyben. Mint mondta, felkérésükre, mintegy 223 oktatási intézmény karolta fel a játék népszerűsítését, de több helyen a tanfelügyelőségek, diák- és civil szervezetek is segítettek a szavazás lebonyolításában.

A szavazatok száma a valóságban jóval meghaladhatja a tizenegyezret, ugyanis felmérések szerint az erdélyi magyar diákok jelentős része interneten szavazott. A nagy érdeklődésen túl a szervezők a Nagy Könyv legnagyobb hozadékának azt tartják, hogy a játék hatására – főként az iskolások körében – érezhetően nőtt az érdeklődés az irodalom iránt.

Comments are closed.