Forrás: Híradó

Ismeretlen tettesek feldúlták London egyik legrégebbi zsidó temetőjét, ahol főleg néhai kelet-európai bevándorlók nyugszanak

A már régen bezárt temető a brit főváros északkeleti részén, West Ham és East Ham kerületek határán fekszik. A Scotland Yard szerint a temetőben „mintegy kilencven” sírt gyaláztak meg az elkövetők, akik a sírkövekre horogkereszteket és antiszemita jelszavakat mázoltak.

A rendőrség szerint a vandál tettet még vasárnap fedezték fel, de azt a megelőző tíz napban bármikor elkövethették. London keleti és északkeleti része a múlt század első felében kelet-európai zsidó bevándorlók tízezreinek lakhelye volt. A főváros zsidó lakosságának többsége ma már Észak-Londonban él. A keleti kerületeket zömmel ázsiai és karibi bevándorlók lakják.

A brit kormány épp a napokban élesztette fel azt a törvénytervezetet, amely bűncselekménnyé nyilvánítaná a vallási gyűlöletkeltést. A tervezet egyszer már majdnem az alsóház elé került, de a véleménynyilvánítási szabadság sérelmétől tartó szervezetek nyomására végül ejtették.

A brit zsidó közösség év eleji jelentése szerint tavaly rekord számban jegyeztek fel antiszemita támadásokat Nagy-Britanniában. A hatóságok tudomására jutott ilyen jellegű incidensek száma 2004-ben 42 százalékkal 532-re emelkedett; az esetek között fizikai bántalmazás is előfordult.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.