Forrás: MA

A Kozma utcai sírok gyalázatos feldúlásának okait még nem látjuk, hatását és társadalmi veszélyeit azonban igen- írja Lendvai Ildikó.

2005.06.15 16:22 MSZP, Fidesz

Még akkor is, ha felelőtlen kamaszok vandalizmusáról van szó, a szívtelen temetői rombolás nem csak a kegyeletet sérti, de alkalmas az amúgy is alig gyógyítható történelmi sebek feltépésére is. Ami történt, az nem csak a halottaikat gyászoló családok, nem csak a magyarországi zsidó közösség sérelme, hanem az egész nemzeten, a nemzeti emlékezeten ejtett seb is – szerepel a közleményben.

Ezért az emberi méltóság és a kegyelet jogának védelme mellett a társadalmi béke érdeke is azt kívánja, hogy a rendőrség mihamarabb találja meg a tetteseket. A szocialista frakció ezért kéri a bűnüldöző szerveket, fordítsanak megkülönböztetett figyelmet a nyomozás sikerére és gyorsaságára is – derül ki Lendvai közleményéből.

Fidesz a rongálásról

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Elnöksége mélyen elítél minden olyan cselekedetet, ami vallási, faji vagy bármely más közösség ellen irányul. A Kozma utcai zsidótemetőben történt sírrongálás súlyosan sérti az emberi méltóságot, az elhunytak emlékét és hozzátartozóik legbensőbb érzéseit – szerepel a közleményben.

Az Elnökség együttérzését fejezi ki a magyarországi zsidó közösség felé, ugyanakkor annak a reményének ad hangot, hogy a jövőben ilyen és ehhez hasonló kegyeletsértő cselekedetekre nem kerül sor – derül ki a közleményből.

Díjkitűzés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztálya rongálás és kegyeletsértés bűncselekménye elkövetése megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást – egyelőre – ismeretlen tettes ellen.

2005. június 15-én reggel állampolgári bejelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, miszerint több tucat sírt rongáltak meg a Budapest X., Kozma utcában található temetőben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Osztálya teljes személyi állománya és egy külön nyomozócsoport nagy erőkkel megkezdte a nyomozást, jelenleg folyik az adatgyűjtés és a temető területén a helyszíni szemle.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya kéri, hogy aki a bűncselekményről vagy az elkövetőről érdemleges információval rendelkezik, hívja a 443-5301 telefonszámot, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben rögzített jogkörénél fogva Budapest Rendőrfőkapitánya bruttó 500.000 forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, melyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú alapossá válik és ismereteit az eljárás során tanúként ismerteti.

Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére a szükséges intézkedéseket megteszi. A díjkitűzés visszavonásának jogát a Budapesti Rendőr-főkapitányság fenntartja. A díjkitűzés visszavonásának közzétételét követően a jelentkezés elkésett.

Comments are closed.