Forrás: Magyar Rádió

Akár fegyveres összetűzésekre is számít az új izraeli vezérkari főnök, amikor augusztusban kiköltöztetik a zsidó telepeseket a gázai övezetből.

Izrael új vezérkari főnöke Dan Halutz a gázai kivonulás legfontosabb kérdéseiről adott tájékoztatást az újságíróknak. Arról, hogy mi történik, ha a telepesek rálőnek a kitelepülésüket végző rendőrökre és katonákra és ha a palesztinok tűz alá veszik a költözködőket. Halutz azt nyilatkozta, hogy ilyen körülmények közt nem veszélyezteti a katonák életét, akik nem fognak úgy viselkedni, mint egy céllövöldében a célpontot jelképező kacsák.

Az izraeli karhatalmi erők az előzetes tervek szerint fegyverek nélkül költöztetik a civil lakosságot, de távolabbi helyeken fegyverese egységek is készenlétben állnak majd. Nem fognak fegyvert használni, amíg az ellenzők el nem követik ezt a hibát. A szélsőségeseket mindenképpen el kell különítenünk – mondta Izrael vezérkari főnöke.

Augusztus közepe a kiköltözködés előtt a telepesektől is begyűjtik a náluk levő puskákat és pisztolyokat. A palesztin szélsőségesekkel kapcsolatban Halutz azt nyilatkozta, hogy tűz alatt nem lesz kitelepülés, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben a tervek szerint felfüggesztik a költözködést, először leszámolnak a katonákra és civilekre támadó palesztin szélsőségesekkel, majd ezután folytatják a kitelepülést.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51