Forrás: MNO

Egy könyvvizsgálat lerántotta a leplet az Országos Cigány Önkormányzat tavalyi rossz és törvénytelen gazdálkodásáról. Kolompár Orbán elnök, „megelőzendő a gyanúsításokat”, egy hete azt ígérte, az OCÖ átvilágítását kéri az Állami Számvevőszéktől. Ágéretét még nem teljesítette – ám mi kiderítettük, hogy nem is teljesíthetné, mivel az ÁSZ nem fogad ilyen megrendeléseket…

Székcsapkodásig fajuló vitákat váltott ki az OCÖ utóbbi közgyűlésein az a független könyvvizsgálói jelentés, amely túlköltekezéssel jellemzi az önkormányzat 2004-es gazdálkodását. A mérlegbeszámolót a többség mégis elfogadta a múlt héten. A könyvvizsgálói jelentés megállapítja, 33,7 millió forintos a fedezethiány. A „lyukakat” aktuális programok támogatási összegeiből tömködik be, az átláthatóságnak és az államháztartási törvénynek fittyet hányva az elnyert összegeket nem a megfelelő alszámlákon kezelik. Az önkormányzat rendre megsérti a Munka Törvénykönyvét és a gazdasági törvényeket – áll az anyagban.

Mindezen felül tavaly 28 millióval többet fizettek ki az OCÖ képviselőinek, mint amennyit terveztek. Ezzel kapcsolatban vetette fel Dancs Miklós ellenzéki képviselő (Rioma Polgárjogi Mozgalom) a múlt heti közgyűlésen: „Ennyibe került Kolompár Orbánnak saját elnöksége fenntartása 2004-ben?”

Lapunk megkeresésére Kolompár Orbán visszautasította a szavazatvásárlás vádját, fölvetve az ezt terjesztő ellenzéki képviselők felelősségét. Kolompár többek között a javadalmazások adó- és tb-kötelessé tételével magyarázta a 28 milliós kifizetési növekményt. Úgy vélte továbbá, hogy semmi olyan súlyos törvénytelenség nem esett, ami miatt az önkormányzat 30 fős koalíciójának meg kellene hátrálnia. Ám megerősítette – az először március elején elhangzott – ígéretét: személyesen kér ÁSZ-vizsgálatot elnöksége eddigi időszakára.

– Nincs jogszabályi lehetőség arra, hogy az OCÖ elnöke ilyen megrendelést tegyen a számvevőszéknek – cáfolta Divinyi Péter, az ÁSZ szóvivője Kolompár elképzelését. Elmondta, legfeljebb a miniszterelnöknek volna joga ilyen vizsgálatot kérnie, melyet aztán az ÁSZ elnöke mérlegelne. Hozzátette a szóvivő: az Állami Számvevőszék mint legfőbb ellenőrző szerv már a jövő év második felére is beütemezte feladatait.

– Érthetetlen, hogy az igazságszolgáltatás szervei miért hunynak immár tíz éve szemet az Országos Cigány Önkormányzat ügyei felett – Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője, aki tegnap visszadta képviselői mandátumát – többek között a cigány önkormányzat törvénytelen gazdálkodása miatt is tiltakozva. (A másik ok a kisebbségi választói névjegyzék intézményének felállítása a Kolompár Orbán vezette OCÖ jóváhagyásával. Horváth rosszalja a „a cigányság lajstromba vételét a holokauszt után hat évtizeddel.) Horváth Aladár szerint az, hogy az OCÖ-ben úgymond „pénzéhes kisvajdák gátlástalanul fölélik a közpénzeket”, azért is lehetséges, mert az eddigi kisebbségi törvény nem jelölte ki az OCÖ törvényességi felügyeleti szervét.

Az már csak mazsola a kuglófban, hogy időközben felmondott Szalai Péterné, az Országos Cigány Önkormányzat gazdasági vezetője, aki vitában állt azokkal az OCÖ-vezetőkkel, akik a pénzkezelési szabályzattal ellentétesen éltek a bankszámlák feletti rendelkezési jogukkal.

Comments are closed.