Forrás: Menedzsment Fórum

Döntéshozóknak

www.mfor.hu

Menedzsment Fórum – > Vállalatvezetés -> Horvátországban terjeszkedik tovább a Spar

Horvátországban terjeszkedik tovább a Spar

2005-06-14 16:01:00

Az ausztriai Spar-csoport Horvátországban is megnyitotta első üzletét. A zárai (Zadar) Interspar üzletbe a horvát Spar-leánycég 15 millió eurót fektetett. A zárai Interspar-piac 4 ezer négyzetméteren 150 alkalmazottal működik.

A Spar a horvátországi üzletnyitást kelet-európai terjeszkedésének logikus folytatásaként tekinti. A következő években a tervek szerint minden nagyobb horvát városban üzleteket nyitnak, ezekből kettőt már jövőre, tudta meg az MTI.

A Spar Austria csoport tavaly lépte át először a 7 milliárd eurós forgalmat, ez 2003-hoz képest 5,2 százalékos növekedés. A Spar Austriához tartozó Spar-szervezetek az új uniós tagállamokban – Szlovéniában, Magyarországon és Csehországban – 24 százalékos forgalomnövekedést értek el.

A Spar Magyarország 1991-ben nyitotta első üzletét Magyarországon és az elmúlt 14 év során számos felvásárlást hajtott végre. Bekebelezte a szegedi Élikert, az izraeli tulajdonú Super közértláncot, a Billa egységeit, s legutóbb megszerezte a Kaiser”s 22 egységből álló hálózatát is. Óvatos becslés szerint a vállalat 8 százalékos részesedéssel bír az élelmiszer és fogyasztási cikk piacon, s így a legnagyobb szereplőnek számít itthon.

A régióban tavaly a legnagyobb ütemben Magyarországon nőtt a forgalom: a 18 Interspar, a 113 Spar és a 22 Kaiser”s áruház 34,6 százalékkal 750 millió euróra növelte árbevételét. A társaság az idén folytatja a terjeszkedést bel-és külföldön egyaránt, erre, valamint a meglévő áruházak korszerűsítésére 180 millió eurót szánnak. Spar Magyarország Kft. 200 szupermarketre, valamint 35-40 kisebb területű hipermarketre kívánja növelni egységei számát Magyarországon. Folytatódik az osztrák kereskedelmi csoport létszámbővülése is, tavaly dolgozóinak száma 51 700 volt Ausztriában, illetve a környező országokban.

Menedzsment Fórum

Comments are closed.