Forrás: Híradó

A külügyi államtitkár a héten Ausztráliába utazik, de a háborús bűnös magyar ügye nincs napirenden

Zentai Károly kiadatása nem szerepel napirenden Hajdu András, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára eheti ausztráliai tárgyalásain – közölte külügyi szóvivő.

“Nem látszik szükségesnek, hogy a diplomácia közbeavatkozzon ebben az ügyben” – hangsúlyozta Polgár Viktor. A szóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy a The Australian című napilap hétfőn azt írta, Charles Zentai kiadatását sürgeti majd Canberrában Hajdu András. Az államtitkár jelenleg Japánban folytat külügyi megbeszéléseket, és onnan utazik Ausztráliába.

Az ausztráliai Perth városában élő, 83 éves Zentait azzal vádolják, hogy két társával 1944 novemberében Budapesten megkínozta és meggyilkolta Balázs Péter 18 éves zsidó fiút.

Polgár Viktor az MTI-nek kiemelte: Zentai kiadatásának folyamata a Magyarország és Ausztrália közötti igazságügyi együttműködés keretében történik.

A Sydneyben megjelenő The Daily Telegraph az elmúlt héten azt írta, hogy az ausztrál kormány figyelemmel kíséri Zentai ügyét addig is, amíg elkészül az előterjesztés Magyarországnak való kiadatásáról. Zentai az 1948-as letartóztatási parancs elől Németországba, majd 1950 elején Ausztráliába emigrált. Magyarország idén márciusban kérte az ausztrál hatóságoktól Zentai kiadását, miután Balázs Péter bátyja eljuttatta a náciüldöző Simon Wiesenthal Központhoz az ügyről édesapjuk által összegyűjtött dokumentumokat, és azok alapján tavaly szeptemberben újabb nyomozás indult Zentai ügyében.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.