Forrás: Híradó

A férfit azzal vádolják, hogy két társával 1944 novemberében Budapesten meggyilkolt egy 18 éves zsidó fiút

A háborús bűncselekményekkel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatását fogja sürgetni eheti canberrai látogatásán Hajdu András, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára – értesült hétfőn a The Australian című napilap, amely egyúttal Zentai azonnali kiadására szólította fel az ausztrál igazságügy-minisztert.

Az újság emlékeztetett rá, hogy a Perth városában nyugdíjasként élő Zentait azzal vádolják, hogy két társával 1944 novemberében Budapesten megkínozta és meggyilkolta Balázs Péter 18 éves zsidó fiút.

A lap megemlítette: a múlt hónapban már felhívták Chris Ellison ausztrál igazságügy-minisztert, hogy a “legkomolyabb elbírálásban” részesítse Magyarország kiadatási kérelmét. A The Weekend Australian című lapban nemrég közölt, Zentaira nézve még inkább terhelő további bizonyítékok megjelenése után a The Australian azonban – mint írta – kész ennél tovább is elmenni és Zentai azonnali kiadására szólít fel. A lap többek között hozzátette, hogy a magyar levéltárakban több mint fél évszázad után fennmaradt hat tanúvallomás szörnyű részletességgel írja le Zentainak a zsidó fiú meggyilkolásában játszott állítólagos szerepét.

A The Australian szerint nincs ok feltételezni, hogy a demokratikus és civilizált, tavaly az Európai Unióba is felvételt nyert Magyarországon Zentait nem tisztességes kihallgatásnak vetnék alá. Minél tovább “ül” azonban Ellison az ügyön, annál kisebb a valószínűsége, hogy az állítólagos bűncselekménynek élő szemtanúi maradnak. A lap megjegyezte azt is, hogy a Balázs-gyilkosságról – ellentétben a szerb katonák boszniai vérengzéséről a minap előkerült és Szerbiát megrázó videofelvétellel – nem maradt ugyan filmfelvétel, de a szemtanúk szavai sem kevésbé életszerűek, mint a filmkockák. “Balázs emléke és a múlt igazságával való magyarországi szembenézés folyamata megköveteli, hogy megtegyük, amit a magyar hatóságok kértek” – hangoztatta a The Australian.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.