Forrás: MNO

Véget ért vasárnap az I. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet a múlt héten rendeztek Székesfehérváron. A szervezés vegyesre sikerült, bár több neves vendég érkezett: Todd Solondz rendező (A boldogságtól ordítani), Paprika Steen dán sztárszínésznő, Bruce Beresford, a Miss Daisy sofőrjének rendezője, azonban a média figyelmét leginkább felkeltő Luke Skywalkert alakító Mark Hamill lemaradt a Székesfehérvárra tartó csillaghajóról. Díjak is voltak, nézők azonban nem.

Murányi Mariann, a rendezvény sajtófőnökének elmondása szerint a filmfesztivál leglátogatottabb filmje Carlo Nero A láz című filmje volt, emellett a legtöbben – valószínűleg a film címe miatt – Ha eljő az igazi… és a Csábítás iskolája című művek voltak. A legtöbben a rendezvény nyitó- illetve zárógáláján vettek részt, többnyire szakmabeliek, illetve a fesztivál meghívott vendégei.

A többi napon, például a Technika Házában az átlagos nézőszám 6-8 fő volt, ennek is többsége a média valamely képviselője. A vasárnap délutáni – hátborzongató, ugyanakkor izgalmas és egyedi látványvilágú – A szív csalfa vágyai című film két fizetős vendége fél óra múlva távozott. Hasonló érdeklődés követte az Élők és halottak című családi drámát is, így valószínűleg a fesztivál nem a nézőszámokkal büszkélkedik majd.

Ugyan Hamillt hiába várták a lézerkardos rajongók, aki mellesleg egy filmet is hozott volna magával, így ennek a vetítése elmaradt, de a zsűri egyik tagja David MacKenzie skót rendező népes családjával érkezett, Paprika Steen pedig sztárallűrjeivel vált Fehérváron ismertté. A fesztiválra látogatott a Ha egy férfi igazán szeret rendezője, Louis Mandoki, valamint többek közt Márton Csókás magyar származású színész, aki a Gyűrűk urában, a Csillagok háborújában is játszott. Todd Solondz rendező a vártnál jóval előbb hagyta el a magyar légteret.

A tervek szerint jövőre is megrendezik a fesztivált. Reméljük akkor már nézők is lesznek.

A fesztivál díjai

A nemzetközi zsűriben az izraeli filmkritikus Edna Fainaru, a svéd fesztiváligazgató Thom Palmen, a skót rendező David Mackenzie, valamint a francia színész Florian Cadiou foglaltak helyet. A zsűri a fesztivál fődíját, az Ezüst Országalmát a versenyprogram legjobb nagyjátékfilmjének, a román Cristi Puiu: Lazarescu úr halála című művének adta. A legjobb kisjátékfilmjének kijáró Bronz Országalmát Philipp Fleischmann filmje, a Mehmet érdemelte ki, a legjobb női szereplőnek járó elismerést Isolde Fischer (Ha eljő az igazi…) nyerte, a legjobb férfi szereplő a Külvárosok című film mellékszereplője, Tadej Tos lett.

Comments are closed.