Forrás: Magyar Rádió

Mészáros Márta Nagy Imre-portréja kapott meghívást a július elsején kezdődő 40. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmversenyébe. A legjelentősebb közép-európai A-kategóriás filmversenyen további öt alkotás képviseli Magyarországot.

Június 13-án délelőtt megtartották a Karlovy Vary-ban július 1 – 9. között megrendezendő nemzetközi filmfesztivál sajtótájékoztatóját, ahol nyilvánosságra hozták a fesztiválra kiválasztott filmek, valamint a zsűri tagjaink listáját. Az idén negyvenedik születésnapját ünneplő nagyszabású rendezvény régiónk egyetlen A-kategóriás fesztiválja. A fesztivál idei programjában egy újjáéledő sokszínű kortárs magyar filmművészet mutatkozik be.

A Kristályglóbuszért versenyző filmek közé Mészáros Márta A temetetlen halott című, az 56-os eseményeket feldolgozó Nagy Imre-portréja kapott meghívást. A hazai mozikban 2004 októberében bemutatott filmre áprilisig több mint 100.000 néző volt kíváncsi Magyarországon. A filmet nemrég bemutatták Szlovákiában, ahol elismerő kritika üdvözölte. Áttörést jelentett A temetetlen halott szlovákiai sikere, hiszen a rendszerváltás óta alig jutott el magyar film a szlovákiai mozik közönségéhez. Karlovy Vary-ban a rendezőnő Mészáros Márta, a főszereplő Jan Nowicki és a film producere Csáky Attila jelenlétében mutatják be A temetetlen halott-at.

Pejó Róbert Dallas Pashamende című filmjét a fesztivál új versenyszekciójában, az „East of the West” (A Nyugat Keletje) elnevezésű válogatásban mutatják be. Gryllus Dorka a filmben nyújtott alakításáért februárban a Filmszemlén és nemrég a portugália Troia-ban is megkapta a legjobb színésznő díját. Karlovy Vary-ban a rendező, a főszereplő és a producer Kántor László személyes részvételével mutatják be a Dallas-t.

Koltai Lajos Sorstalanság című filmjével a 40. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál „Horizons” (Horizontok) programjában találkozhat a közönség. A „Horizontok” elnevezésű szekcióban a világ legnagyobb fesztiváljain már bemutatott emlékezetes alkotásokból mutatnak be válogatást. A Berlinben debütált és nemrég német mozikban is bemutatott filmet a főszereplő Nagy Marcell kíséri el a cseh fürdővárosban tartandó díszbemutatóra.

Három magyar film a Fórumon

Kenyeres Bálint cannes-i versenyprogramban bemutatott rövidfilmjét a Before Dawn-t a „Forum of Independents” (Függetlenek Fóruma) válogatásában mutatják be. A független filmeket felvonultató szekcióban a hétvégén Annecy-ben nagydíjat nyert Nyócker!-t is láthatja a közönség. Egy magyar kisfilm világpremierjére is sor kerül a fesztiválon: Cserháti Gabriella és Fabien Lartigue Tom Tamás című kilencpercesét Karlovy Vary-ban láthatja először a közönség.

A Kristályglóbusz sorsáról döntő zsűribe Mundruczó Kornél kapott meghívást. A héttagú nemzetközi zsűri elnöke idén Michael Radford, brit rendező lesz. A színházi és mozi rendezéseiről egyaránt ismert Radford a legendás Orwell-adaptációt, az 1984-et, valamint A postás című filmet jegyzi többek között.

A cseh fürdőváros nagyszabású fesztiválján világsztárokból idén sem lesz hiány: Liv Ullmann, Sharon Stone, Robert Redford, Atom Egoyan, Walter Salles és Thomas Vinterberg látogat el az egykori Karlsbad városába július 1 – 9. között.

MR

Comments are closed.