Forrás: Híradó

Az Egyesült Államok Kínának eladott pilóta nélküli harci repülőgépek miatt neheztel. Izrael álláspontja szerint csupán karbantartásra szállították vissza a gépeket Kínából.

Csökkentette az Egyesült Államok az izraeli hadiiparral való együttműködés mértékét az utóbbi hónapokban, hogy fokozza a nyomásgyakorlást egy izraeli-kínai fegyverügylet felmondása érdekében – írta egy izraeli lap.

A Háárec napilap értesülése szerint az Egyesült Államok több programban is leállította az együttműködést, sőt nem válaszol izraeli védelmi illetékesek telefonhívására. Többek között részben felfüggesztette éjjel látó készülékek szállítását, valamint befagyasztotta a Hunter 2 pilóta nélküli harci repülőgépek tárgyában indult együttműködést. Kizárta Izraelt a Lockheed Martin F-35-ös új generációs vadászgép fejlesztésében való együttműködésből, amelyben számos külföldi partner vesz részt.

Az együttműködés szűkítéséről már korábban is jelentek meg hírek az izraeli sajtóban. A Háárec most azt írja, hogy Washington mély betekintést akar az izraeli fegyvereladások rendszerébe, és a jövőbeli fegyvereladások tekintetében megállapodást akar aláírni Izraellel.

Az Egyesült Államok azoknak a Harpy típusú pilóta nélküli harci repülőgépeknek az állítólagos korszerűsítésével kapcsolatban hangoztatja kifogásait, amelyeket Izrael a múlt század kilencvenes éveiben adott el Kínának. Izrael álláspontja szerint csupán karbantartásra szállították vissza a gépeket Kínából.

Az izraeli védelmi minisztérium hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a híreket. Egy neve elhallgatását kérő izraeli illetékes azonban megerősítette, hogy az Egyesült Államok megszorító intézkedéseket alkalmaz. Az illető „súlyos válságként” jellemezte a helyzetet.

MTI/hirado.hu

Comments are closed.