Forrás: Híradó

A szélsőségesek lefegyverzésének elutasításával a Palesztin Hatóság „bombát dobott” a béketárgyalások felújításának esélyére – jelentette ki vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes az izraeli rádióban

„Ha a palesztinok nem harcolnak a terrorizmus ellen, akkor mi fogjuk megtenni, és akkor az erőszak spiráljának kiújulása útját fogja állni a politikai rendezésnek” – fejtette ki Olmert.

Ezzel Nászir al-Kidva palesztin külügyminiszter előző napi szavaira reagált. Kidva szombaton kijelentette: a Palesztin Hatóság törvényesnek tartja a fegyverek birtoklását, amíg tart a palesztin területek megszállása. Hozzáfűzte viszont, hogy a fegyverek használatát az eddigieknél szigorúbban kell ellenőrizni, nem szabad megengedni, hogy azokat a törvények megsértése céljából használják.

Magas rangú izraeli tisztségviselők szerint Kidva bejelentése azt jelenti, hogy a Palesztin Hatóság visszavonul a nemzetközi útiterv keretében tett ígéreteitől. Zeév Boim izraeli védelmi miniszterhelyettes az izraeli rádióban kijelentette: Izrael mindaddig nem fogja felújítani a béketárgyalásokat, amíg meg nem történik a fegyveres csoportok leszerelése.

Az útiterv első fázisa előírja, hogy a palesztin fél lefegyverzi a fegyveres csoportokat, Izrael pedig leállítja a telepek építését. Eddig egyik fél sem tett eleget a vállaltaknak.

Comments are closed.