Forrás: MA

Csütörtökön az argentin törvényhozás megszüntetett egy 1938 óta érvényben levő, bár mostanában már használaton kívüli törvényt, melynek értelmében megtagadhatták zsidó származású állampolgároktól a beutazó vízumot.

2005.06.11 21:14 Spicy Press Hírügynökség

A Holocaust idején létrehozott törvényt Rafael Bielsa kancellár, és Nestor Kirchner államelnök jelenlétében tartott ceremónia keretén belül törölték el a kormánypalotában. Az eseményen részt vett Natalio Wengrower, a Wallenberg Alapítvány alelnöke, aki a kérvény benyújtását irányította. A 11-es számú titkos körlevelet José María Cantilo kancellár írta alá 1938. július 12-én: „az utasok válogatására létrehozott, létező rendelkezések megsértése nélkül” elrendelte, hogy a konzulok „kötelesek megtagadni a vízumot, még ha csak turista, vagy átutazó is legyen, mindazoktól a személyektől, akik azért hagyták el hazájukat, mert ott nemkívánatosnak vagy üldözöttnek minősültek, bármely oka legyen is a kiűzetésnek.” A körlevelet 1998-ban találta meg egy kutató a stockholmi argentin nagykövetség egyik fiókjában, miközben a Náci Tevékenységek Felderítésének Bizottsága számára keresett adatokat.

Azóta számtalan kérvény érkezett a kancelláriára a törvény megszüntetésére, valamint arra, hogy eltávolítsák az épület falán elhelyezett emléktáblát, mely 12 diplomata előtt tiszteleg, akik a Második Világháború idején feltehetőleg szolidárisak voltak a zsidókkal. A táblát tavaly már eltüntették, mert a Wallenberg Alapítványnak írásos bizonyítéka volt arról, hogy a német nagykövet annak idején száz argentin zsidó származású személy visszatelepítését elutasította, melyet a Hitler rezsim ajánlott fel, a két ország jó kapcsolatának köszönhetően.

Comments are closed.