Forrás: MNO

Moszkvában egyelőre nem számít törvényellenesnek egy antiszemita kirohanás, legalábbis ha az képviselőktől származik – jelenti a Magyar Rádió tudósítója.

Moszkva egy kerületének ügyészsége elutasította emberi jogi szervezetek feljelentését és féléves vizsgálódás után nem látott semmi törvényellenest egy 32 duma-képviselő által kezdeményezett, majd ötezer közéleti személyiség és magánember által aláírt hírhedt antiszemita levélben, amelyben az aláírók az oroszországi zsidó egyházi és társadalmi szervezetek betiltását követelték.

A hatalmas vihart kavart levelet a duma vallásügyi bizottsága ugyan elítélte, de az igazságszolgáltatás valahogy nem akart vele érdemben foglalkozni, illetve most az ügyészség megtagadta a vádemelést, egyébként épp az a kerületi ügyészség, amely olyan buzgón és eredményesen foglalkozott Hodorkovszkíj Jukosz-vezér börtönbe juttatásával.

A döntés a nyilvánvalóan halogatásra játszó orosz kormányzat számára is kényelmetlen, a moszkvai városi ügyészség most felülvizsgálatot rendelt el. A még orosz viszonyok között is meglehetősen durva antiszemita akció kezdeményezői a formálisan ellenzéki, de egyébként a Kreml politechnológusai által kreált Rogyina Párt és a kommunisták képviselői közül kerültek ki.

A keményen nacionalista Rogyina éppen most tart Moszkvában kongresszust, amelyen Szociáldemokrata Pártnak kívánja nyilvánítani magát, sőt, állítólag még a Szocialista Internacionálé tagságát is megcélozza.

Comments are closed.