Forrás: Magyar Rádió

Moszkvában egyelőre nem számít törvényellenesnek egy antiszemita kirohanás, legalábbis ha az képviselőktől származik.

Moszkva egy kerületének ügyészsége elutasította emberi jogi szervezetek feljelentését és féléves vizsgálódás után nem látott semmi törvényellenest egy 32 duma-képviselő által kezdeményezett, majd ötezer közéleti személyiség és magánember által aláírt hírhedt antiszemita levélben, amelyben az aláírók az oroszországi zsidó egyházi és társadalmi szervezetek betiltását követelték.

A hatalmas vihart kavart levelet a duma vallásügyi bizottsága ugyan elítélte, de az igazságszolgáltatás valahogy nem akart vele érdemben foglalkozni, illetve most az ügyészség megtagadta a vádemelést, egyébként épp az a kerületi ügyészség, amely olyan buzgón és eredményesen foglalkozott Hodorkovszkíj Jukosz-vezér börtönbe juttatásával.

A döntés a nyilvánvalóan halogatásra játszó orosz kormányzat számára is kényelmetlen, a moszkvai városi ügyészség most felülvizsgálatot rendelt el. A még orosz viszonyok között is meglehetősen durva antiszemita akció kezdeményezői a formálisan ellenzéki, de egyébként a Kreml politechnológusai által kreált Rogyina Párt és a kommunisták képviselői közül kerültek ki.

A keményen nacionalista Rogyina éppen most tart Moszkvában kongresszust, amelyen Szociáldemokrata Pártnak kívánja nyilvánítani magát, sőt, állítólag még a Szocialista Internacionálé tagságát is megcélozza.

Nemes Gábor (Moszkva)

Comments are closed.