Forrás: HVG

A szokásos birodalmi pompával ünnepelte szombaton London népe a ceremóniára magyar lovak húzta hintóban érkező II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját, amelyen ezúttal első ízben volt hivatalosan is jelen Károly trónörökös új felesége, Kamilla cornwalli hercegnő.

A színpompás rendezvény, a Trooping the Colour mindig június második szombatján esedékes, jóllehet a valós dátum az idén 79 esztendős jelenlegi uralkodó esetében április 21.

A nyári hivatalos királyi születésnapot VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt.

Szombaton a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárút vörös aszfaltján ragyogó napsütésben hajtatott végig két magyar szürke húzta hintajában a felsorakozott százezrek között a királynő és férje, Fülöp edinburgh-i herceg a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához, amelynek nyitott udvarán, a Horse Guards Parade-en fogadta katonái tisztelgését az uralkodó.

A legnagyobb figyelem az idén azonban a laktanya parkjába érkező első hintót kísérte: ebben Vilmos herceggel, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fiával – valamint Eduárd herceggel, a királynő legfiatalabb fiával és feleségével, Zsófia grófnővel – együtt Kamilla, Cornwall hercegnője, Károly második felesége ült, aki most először jelent meg ilyen nagyszabású királyi rendezvényen az uralkodói család teljes jogú tagjaként.

Kamilla és Károly áprilisban házasodott össze, 35 évi, mindkettőjük esetében hosszú évekig házasságtörő kapcsolat után. Az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő – aki halála előtt egy évvel elvált a trónörököstől – annak idején nyilvánosan Kamillát okolta házassága tönkretételével.

Az 1748 óta rendszeresen megtartott királyi születésnapi ünnepség, a Trooping the Colour annak a régi szokásnak a felidézése, amellyel annak idején az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

Az idei királynői születésnap alkalmából kitüntetettek között van a brit üzleti élet több vezető személyisége, köztük Rod Eddington, a British Airways ausztrál születésű – éppen leköszönő – vezérigazgatója, aki a legnagyobb brit légitársaság talán legnehezebb öt évében állt a cég élén. Eddingtont az uralkodó lovagi címmel ruházza fel.

Ugyancsak a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte a királynő Jonathan Sacksot, a 350 ezer fős brit zsidó közösség országos főrabbiját, a vallások közötti megértésért kifejtett évtizedes munkásságáért.

Brian May, a Queen együttes gitárosa a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet kapja II. Erzsébettől a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért.

MTI

Comments are closed.