Forrás: Magyar Rádió

Földindulás a német baloldalon? Mi jöhet ki az egykori keletnémet reform-kommunisták és a nyugati balos szociáldemokraták összefogásából?

Félelmetes erővé kezd válni Németországban a baloldal baloldala, ha úgy tetszik a radikális baloldal. Minden jel szerint mégiscsak létrejön a szuper választási szövetség, a reformkommunisták és a szociáldemokrata fővonaltól balra álló szociáldemokratákat és más baloldali gondolkodókat, szavazókat tömörítő, aránylag új szervezet között.

A közvélemény-kutatók is ma már azt mondják, hogy az új baloldal képes hirtelen a harmadik legnagyobb politikai erővé kinőni magát. Ehhez azt kell elképzelni, hogy a szeptemberre tervezett választásokat valószínűleg a konzervatív keresztény pártok nyerik meg, a jelenlegi nagy kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt Schröderrel az élen viszont csak 25-28 százalékot szerez, a most megalakítandó új baloldali szövetség viszont akár 20 százalékot is kaphat.

Tudni való, hogy a főként a néhai NDK reformkommunistáit tömörítő Demokratikus Szocializmus Pártja, a PDS óriási támogatást élvez egész Kelet-Németországban a munkanélküliek és általában azok között, akik szerint az újraegyesítés nem más, mint hogy a Nyugat gyarmatosítja a Keletet.

Szintén élesen osztályharcos erő, ámde csak a nyugati német munkások és az egyszerű emberek körében az Igazság és a Munka Alternatívája nevű tömörülés. Ezek ketten tehát most összefognak, két zseniális szónoki képességekkel megáldott politikai személyiséggel, mondhatni két showmannel az élen. Az egyik egy francia ősöktől származó Saar-vidéki tipikus munkásvezér, a Szociáldemokrata Párt egykori elnöke, Oskar Lafontaine, másikuk pedig egy zsidó származású keletnémet értelmiségi, Gregor Gysi. Csodákat várnak kettejük összefogásából, akik hisznek abban, hogy Németországból olyan szociális piacgazdaságot lehet csinálni, amely elsősorban szociális és csak másodsorban piaci.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.