Forrás: Világgazdaság

Ingatlanpiac

Engel: még megéri a lakópark

[2005-06-09]

Magyarországon még mindig az átlagnál jobb eredményeket lehet elérni a lakóparkok építésével – állítja a hazánkban három nagyberuházással piacon lévő izraeli Engel csoport. Az ingatlanfejlesztő társaság a közép-európai lakóiingatlanokat vette górcső alá, s összehasonlításában a budapesti piacot találta vonzóbbnak.

A csoport Izraelben és Európában több lakó- és irodaépületet, bevásárlóközpontot, logisztikai centrumot és közintézményt épített az elmúlt időben. A régióban 2000 óta kilenc nagy beruházást kezdett el, ezek közül három Magyarországon valósul meg. Mind a három projektben lakóparkok építése a cél. Hasonló projekteken dolgoznak többek között Cseh- és Lengyelországban.

A kutatások azt mutatják, hogy leginkább Magyarországon érdemes beruházni. Itt a fizetőképes kereslet jóval nagyobb a jó minőségű új lakások iránt – fogalmazott Lior Harari vezérigazgató. A vezető egyetért azokkal a hazai előrejelzésekkel, hogy Budapesten 10-11 százalékos áremelkedésre számíthatunk az új építésű ingatlanokat illetően, az agglomerációban maximum 7-9, vidéken pedig 6-10 százalékkal lehetnek drágábbak az új lakások. Ugyanakkor az Engel megfigyeléseiből kiderül, hogy a cseh és a lengyel piachoz képest gyorsabban emelkednek a magyar lakásárak.

Varsóban tavaly az év második felében átlagosan nyolc százalékkal emelkedtek az árak, míg a cseh főváros egyes területein már árcsökkenés tapasztalható az új lakások piacán. Az áresés néhány helyen elérte a tíz százalékot is, ennek oka, hogy az utóbbi időben túlkínálat van a piacon. Ez alól kivételt képzelnek a tiszta levegőjű, nagy presztízsű kerületek. Éppen ezért ezeken a területeken az Engel kilencszáz új lakást épít. Hasonló a helyzet Budapesten is.

Tavaly Magyarországon több mint 28 ezer lakás épült november végéig, amelynek több mint negyede a fővárosban valósult meg. A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy a vevők is kisebb lakások iránt érdeklődnek. A tízmilliárd forintos beruházással épülő Sun Palace vásárlóinak többsége a 45-50 négyzetméteres és a száz négyzetméter feletti lakásokat keresi. Hasonló a helyzet Lengyelországban is, a varsói potenciális vásárlók negyven százaléka kétszobás lakásokat keres, míg tíz százalékuk egyszobás otthont szeretne. Prágában a kereslet kissé eltolódott a 2 + fél-3 szobás lakások iránt, így 2005-ben az Engel ezekre a lakásokra összpontosít Prágában.

Kamil Kosman, az ingatlanpiaci trendeket elemző ARTN szakmai egyesület vezetője egy most közzétett összefoglalóból idézve azt mondta a The Prague Post című lapnak: Csehország EU-taggá válása óta rendkívül hektikusan mozog az ingatlanpiac. A belépés előtti felfűtött hangulatban sok vevő drágábban vásárolta meg a kiszemelt lakást, mint lehetett volna akkor, ha nincs ilyen árfelhajtó várakozás. A szakértő ugyanakkor megjegyezte: a lakáspiac érettebbé vált, egyre több a minőségi otthon, és a lakásmobilitás is kedvezőbb ütemű, mint az elmúlt évtized közepén vagy végén. Előrejelzése szerint a következő két-három évben növekszik a jelzáloghitelek aránya a finanszírozásban, de ettől az ütemtől nem sokkal marad majd el a lakás-takarékpénztárak segítségével nyújtott hiteleké sem.

A Warsaw Business Journal szerint egyre nagyobb az igény elsősorban külföldiek, így britek, írek és spanyolok körében a lengyelországi luxuslakásokra. Habár mostanában az üzleti élet kedvező változásait gyakran tulajdonítják az EU-csatlakozásnak, a kereslet már azt megelőzően is gyorsan nőtt. A piac szereplői különösen aktívak voltak 2004 elején, s ez a május elsején bevezetett építőanyagokat sújtó új, 22 százalékos áfakulcsnak volt betudható. A luxuslakásokra jelenleg magas, 1800 dolláros (390 ezer forint) átlagos négyzetméterár jellemző, ennek ellenére töretlen a lelkesedés a piacon.

Comments are closed.