Forrás: Híradó

Izraeli katonák behatoltak a gázai övezetbe, ahol a palesztin elnök a tűzszünetről tárgyal – korábban megállapodás született a kivonulással kapcsolatos biztonsági lépésekről

Egyetértésre jutott Izrael a palesztin vezetéssel arról, hogy szorosan összehangolják az augusztusban megkezdeni tervezett gázai övezeti izraeli kivonulással kapcsolatos biztonsági intézkedéseket – közölték a felek képviselői.

A megállapodás Naszr Juszef palesztin belügyminiszter és Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szerda esti tel-avivi találkozóján született meg. A felek előzőleg heteken át vitatkoztak arról, hogy miként akadályozzák meg közös erőfeszítésekkel, hogy palesztin fegyveresek hatalmukba kerítsék a Gázai övezetet és támadásokat intézzenek izraeli célpontok ellen a kivonulást követően.

Izraeli katonák csütörtökre virradóra rövid időre behatoltak Gáza városába, ahol a palesztin elnök palesztin fegyveres csoportokkal tárgyal a törékeny tűzszünet megóvásáról – közölték palesztin szemtanúk.

Elmondásuk szerint nyolc izraeli harckocsi és páncélzott harcjármű mintegy háromszáz méterre hatolt be a palesztin igazgatású területre. Az izraeli behatolás előtt röviddel gránátlövedék csapódott be a város közelében fekvő Necarim zsidó telepre. Az izraeli harcjárművek megközelítették azt az épületet, ahonnan a lövedéket valószínűleg kilőtték, majd rövidesen visszavonultak.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerda este érkezett Gáza városába, hogy az év elején kihirdetett – törékeny – tűzszünet megóvásáról tárgyaljon palesztin fegyveres csoportokkal.

Naszr Juszef, a palesztin belügy- és belbiztonsági ügyek minisztere szerda este Tel-Avivban szintén a fegyvernyugvás megőrzéséről, illetve a Gázai övezetből idén nyáron megkezdeni tervezett egyoldalú izraeli kivonulásról – az övezetben fekvő 21 zsidó telep kiürítéséből és az ott állomásozó izraeli fegyveres erők kivonásáról – tárgyalt Saul Mofaz izraeli védelmi miniszterrel – közölte Juszef szóvivője.

A Gázai övezet az elmúlt 48 órában újabb erőszakos cselekmények színtere volt. A Hamász radikális iszlám mozgalom négy aktivistájának szerdán sikerült megmenekülnie egy izraeli légicsapástól, amelynek célpontja a Hamász-tagok gépkocsija volt. Az izraeli hadsereg szerint az aktivisták gránátlövedékeket és egy olyan gránátvetőt szállítottak a gépkocsin, amelyet izraeli célpontok ellen szoktak bevetni. A Hamász rakétákkal válaszolt a támadásra, aminek következtében két izraeli katona megsebesült egy Gázától délre eső támaszponton. Palesztin fegyveresek kedden házilagos készítésű rakétákkal lőttek gázai övezeti zsidó telepeket, két palesztin és egy kínai munkás életét oltva ki.

hirado.hu

Comments are closed.