Forrás: Híradó

Az őrizetbe vett férfi és társai 33 millió forintot vettek fel idős emberek nevében az osztrák holokauszt kárpotlás során

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Kattintson ide a nagy felbontású videók megtekintéséhez

..

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe Bács-Kiskun megyében az Osztrák Megbékélési Alap sérelmére üzletszerűen, bűnszövetségben és jelentős értékre elkövetett csalás bűntett gyanúja miatt – közölte a rendőrség.

“Az őrizetbe vett 41 éves kiskőrösi férfi és társai 2003-ban és 2004-ben 33 millió forintot vettek fel idős emberek nevében az osztrák alaptól, melyből 25 és fél millió forintot megtartottak maguknak” – mondta Hortobágyi István őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A www.romnet.hu úgy tudja, hogy az Országos Cigány Önkormányzat egyik alelnöke, Sztojka László üzletszerűen, bűnszövetségben és jelentős értékre elkövetett csalással gyanúsítható. Hortobágyi István, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a RomNet információját megerősítette.

A szóvivő az MTI-nek elmondta: a megyében eddig öt embert tartóztattak le a kárpótlással kapcsolatos visszaélések miatt, közel félszáz gyanúsítottat hallgattak ki, de a nyomozás tovább folyik és az adatok szerint még bővülhet a gyanúsítottak köre. A bűncselekménnyel alaposan gyanúsítható személyek 2003-ban és 2004-ben idős embereket arra vettek rá, hogy az alaptól kérjenek kártérítést, mint a II. világháborúban Ausztriába kényszermunkára hurcolt sértettek.

Máté Gábor főhadnagy, a Bács-Kiskun megyében folyó nyomozás vezetője február 22-én sajtótájékoztatón elmondta: az Osztrák Megbékélési Alapnak a kényszermunka tényét illetve a kárpótlásra jogosultságot okirattal kellett igazolni, de a nyomozás során megállapították, hogy több esetben valótlanságokat tartalmaztak az igénylések. A megyébe több mint 300 millió forint érkezett kárpótlás címén, noha levéltári és egyéb adatok alapján Bács-Kiskunra nem volt jellemző, hogy nagy számban deportáltak volna nem zsidó származásúakat osztrák munkatáborba.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.