Forrás: HVG

Az Osztrák Megbékélési Alap által folyósított roma holokauszt kárpótlási csalással összefüggésben őrizetbe vette a rendőrség az Országos Cigány Önkormányzat egyik alelnökét.

A gyanú szerint a 41 éves kiskőrösi képviselő 2003 – ban és 2004 -ben társaival együtt idős személyek nevében az Osztrák Megbékélési Alaptól kártérítést kértek, és az igények benyújtása után 33 millió forinthoz jutottak, melyből Sz. László és társai a rendelkezésre álló adatok szerint 25,5 millió Ft-ot tartottak meg maguknak – írja a RomNet.

Hortobágyi István, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a portál információját megerősítve közölte: Sz. László monogramja azonos az OCÖ egyik alelnökének nevével.  

Sz. Lászlót, aki a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének támogatásával jutott az OCÖ testületébe, üzletszerűen, bűnszövetségben és jelentős értékre elkövetett csalással gyanúsítja a rendőrség. Hortobágyi István tájékoztatása szerint a kárpótlási ügyben, a megyében folytatott nyomozás során közel félszáz gyanúsítottat hallgattak ki, és 5 főt helyeztek előzetes letartóztatásba. „A nyomozás tovább folyik és az adatok szerint, még bővülhet a gyanúsítottak köre” – tette hozzá az őrnagy.

2003 szeptemberében Vas megyében indult az első büntetőeljárás a roma holokauszt kárpótlási ügyben. Győr-Moson-Sopron megyében tavaly novemberben helyeztek előzetes letartóztatásba két férfit, köztük az Országos Cigány Önkormányzat alelnökét, Horváth Attilát, valamint a tatabányai kisebbségi önkormányzat elnökét. A két gyanúsított hat hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A csalással gyanúsított két képviselő fogvatartását április végén szüntette meg a Győr-Moson-Sopron megyei bíróság, azóta szabadlábon védekeznek.

Zala megyében múlt év tavaszán zárult le a nyomozás a kárpótlások ügyében, az ügyészség tizenhárom személyt vádol csalással. Bács-Kiskunban az idén februárban már 24 gyanúsítottja volt az Osztrák Megbékélési Alap által nyújtott kárpótlással történt visszaélések miatt indított bűnügynek.

Az osztrák és a magyar kormány között 2000-ben létrejött megállapodás alapján az Osztrák Megbékélési Alapon keresztül a második világháború idején Ausztriába hurcolt magyar állampolgárok kaphatnak kárpótlást. Az Osztrák Megbékélési Alap kárpótlási programjának keretében a Magyarországi Zsidó Örökségi Közalapítvány (MAZSÖK) közreműködésével egyszeri juttatásként 1.500-7.500 eurót kapott az a roma származású személy, akit a második világháború idején ausztriai munkatáborba hurcoltak, vagy ott született.

A MAZSÖK illetékese tavaly év elején azt közölte, hogy visszaélések gyanúja miatt összesen tízezer roma kárpótlást-igénylő lapot küldtek vissza. Az alapítvány 2,5 milliárd forintnyi jóvátételt fizetett ki magyarországi zsidó és roma túlélőknek.

Az ügyet az robbantotta ki, hogy az egyik megkörnyékezett nem vállalta a csalást, és bejelentést tett a rendőrségen. Hasonló ügyben az ország több megyéjében folyik nyomozás, de az eljárást eddig nem egyesítették – tette hozzá a RomNet.

Comments are closed.