Forrás: Hírtv

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

Az 1966. június nyolcadikán Franciaország a NATO katonai szervezetéből való kilépés mellett döntött. Charles de Gaulle köztársasági elnök célja a francia nagyhatalmi tervek megvalósítása volt. Az atomfegyverének kifejlesztését 1960-ban megkezdett ország hadereje július elsejével vált önállóvá. A határozat komoly válságot okozott a szervezetben.

1967. június 8-án fegyverszünet kezdődött Izrael és Egyiptom között. A Szuezi-csatorna felé vezető összes kijáratot elfoglaló zsidó állam vezetése szerint hétezer egyiptomi katona esett áldozatul a harcoknak, és háromezer fogságba esett. Több ezren pedig a sivatagon keresztül próbáltak meg eljutni a csatornához.

1982. június 8-án a Falkland-szigeteknél az argentin légierő megtámadta a britek Sir Galahad nevű anyahajóját. Az Argentína délkeleti partjainál fekvő kopár szigetcsoportért folytatott háború áprilisban kezdődött. Az argentin megszállásra a Thatcher vezette Anglia válaszul hajóhadat küldött. Az ötvennapos útnak júniusban lett vége, amikor a didergő argentin katonák megadták magukat. A háború több mint 200 brit és 600 argentin életet követelt.

Comments are closed.