Forrás: Hírtv

Jeruzsálem három világvallás szent városa. Az 1967-es hatnapos háborúban az izraeli hadsereg megszállta a város keleti részét és egyesítette a nyugati területekkel. Kelet-Jeruzsálemet azonban a palesztinok máig is a leendő független Palesztin Állam fővárosának tekintik.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban vette be a történelmi városrészt, majd örök és oszthatatlan fővárosává tette meg Jeruzsálemet. 38 évvel később tízezren ünnepelték mindezt. A felvonuláson többen a gázai és cisz-jordániai zsidó telepek felszámolása ellen tiltakoztak.

New York-ban is emlékeztek az ‘Egyesítés Napjára’. Az ötödik sugárúton megjelent Silvan Salom izraeli külügyminiszter és Michael Bloomberg New York polgármestere is.

A résztvevők ‘Sokáig éljen Izrael!’, ‘Az arab nácikat űzzék ki, ne a zsidókat!’ – táblákkal érkeztek. De nemcsak a kivonulás ellenzői jelentek meg.

‘Támogatom a gázai kivonulást. Bár nem tetszik az az elképzelés, hogy zsidók zsidókat lakoltassanak ki, szerintem támogatnunk kellene, hogy új lakóhelyre telepítsük őket’ – fogalmazott egy zsidó férfi.

A 21 gázai és 4 ciszjordániai telep kiürítése az amerikai kormányzat által támogatott terv szerint augusztusban kezdődik. A zsidó állam területén már hetek óta tüntetnek ellene. Izrael a kivonulásért cserébe a palesztin fegyveresek megfékezését várja. Mahmúd Abbász palesztin elnök ezért halasztotta el szombaton a júniusra 17-ére kitűzött parlamenti választásokat. Ugyanis azon, a felmérések szerint a hámász képviselői jól szerepltek volna.

Comments are closed.