Forrás: Index

Több hétfőn megjelent szlovákiai lap értesülése szerint a trianoni békeszerződés 85. évfordulóján Rozsnyón felvonuló szlovák neonácik közül többen leköpdösték Kossuth Lajos szobrát.

A szervezők uszító plakátjaiból már a múlt hét elején tudni lehetett, hogy két szélsőséges szlovák szervezet, a Szlovák Közösség (SP) és az Új Szabad Szlovákia (NSS) több száz híve szombaton, a trianoni békediktátum 85. évfordulóján azzal a szándékkal készül tüntetni a gömöri városban, hogy dicsőítsék a trianoni döntést és ledöntsék a sok évtized múltán – két éve – ismét felállított rozsnyói Kossuth-szobrot. Kiszivárgott, hogy a rendőrség nagy érőket vezényel Rozsnyóra, hogy elejét vegye egy esetleges incidensnek.

Vélhetően a rendőri erők készültségének híre miatt mindössze nyolcvan újfasiszta utazott csak Rozsnyóra, ahol az egykori fasiszta Hlinka-gárda fekete egyenruháit utánzó öltözetben, szlovák és román zászlók alatt, „Álljuk útját a magyar sovinizmusnak !” feliratú transzparens alatt, rendzavarás nélkül végigvonultak a városon, majd a Bányászok Terén több órán át különböző szónoklatokat hallgattak meg, egy-egy román és szerb újfasiszta szervezet támogató leveleit is felolvasták, majd a francia himnusz hangjai mellett, Franciaországot éltetve dicsőítették a trianoni békediktátumot. Hangadójuk, Marián Kotleba kijelentette: eredményesen fognak küzdeni azért, hogy „a magyar keselyű, Kossuth” szobra eltakarodjon a városból. Ennek érdekében a szobor felállítói ellen, bűncselekmény gyanújával feljelentést tettek a rendőrségen.

Marián Kotleba ezt követőn leköpte a szobrot és a talapzaton elhelyezett, magyar nemzetiszínű szalaggal díszített koszorúkat. Ugyanezt utána még néhányan követték és sérelmezték, hogy akciójukat a rendőrség szemmel tartja, bezzeg a magyarok ünnepléseire rá se hederít. A magyarok szidalmazása mellett a szitokszavakból bőségesen kijutott a zsidóknak és a cigányoknak is – számolt be róla hétfői számában a Pozsonyban megjelenő Új Szó és a SME című szlovák liberális napilap. A SME úgy tudja, hogy az egyik romák lakta rozsnyói lakótelep már a tüntetést megelőző napon elnéptelenedett.

Comments are closed.